Dlouhé Stráně – vodní dílo na seříznuté hoře

Technický div v srdci Jeseníků. I tak se mluví o vodní elektrárně Dlouhé Stráně - třetí největší přečerpávací elektrárně na světě ležící na vrcholu jednoho z kopců severomoravských hor. V roce 2005 Dlouhé stráně zvítězily v internetové anketě „div Česka“ a zařadily se tak mezi nejvýznamnější české památky jako jsou třeba hrad Karlštejn nebo zámek Hluboká.

Zahájení pokládky pláště horní nádrže | Foto: Archiv Miroslava Kopřivy

Výstavba přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně elektrárny byla zahájena v na jaře roku 1978. Práce se ale po několika letech zastavily a dokonce se uvažovalo, že elektrárna vůbec nebude dokončena.

V roce 1985 se ale rozhodlo o modernizaci projektu a po roce 1989 se daly práce na elektrárně opět do pohybu. Do provozu pak byla uvedena v roce 1996. Od té doby slouží hlavně jako obrovský akumulátor elektrické energie.

Strojovna elektrárny je celá vytesaná do skály | Foto: Miroslav Kobza,  Český rozhlas

„Umí přeměnit nadbytečnou energii na energii špičkovou tím, že v době přebytku elektrické energie v síti se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrický proud. Současně elektrárna plní funkci výkonové rezervy systému, když vyrábí regulační výkon i energii, a konečně slouží také k regulaci napětí v soustavě,“ popisuje dílo na svém webu společnost ČEZ, která objekt vlastní.

Vnitřek turbíny | Foto: Aleš Spurný,  Český rozhlas

Elektrárna se může pyšnit několika nej. Nejenže se jedná o nejrozsáhlejší vodní energetické dílo a nejvýkonnější elektrárnu v Česku, má také největší reverzní vodní turbínu v Evropě i největší vodní spád v Evropě.

Dolní nádrž elektrárny leží na říčce Divoká Desná v nadmořské výšce 820 metrů. Horní nádrž se nachází na vrcholu hory Dlouhé stráně ve výšce 1350 metrů nad mořem, má rozměry 700 x 300 metrů a vešlo by se do ní asi patnáct fotbalových hřišť. Maximální hloubka tam dosahuje 26 metrů.

Uříznutá hora

Horní nádrž | Foto: Miroslav Kobza,  Český rozhlas

Aby ji tam mohli vybudovat, museli při stavbě vrchol hory seříznout. Zkrácená byla zhruba o tři metry. Někdy se ji proto také přezdívá ‘uříznutá hora‘. Původní výšku hory připomíná malá mohyla vedle nádrže.

Nádrž je izolována přírodním asfaltem, který byl dovezen z Albánie a je unikátní tím, že bez poškození vydrží rozsah teplot od mínus 30 do 60 stupňů Celsia. Strojovna, technologie a kilometry tunelů a chodeb se nachází v útrobách hory hluboko pod zemí. Dostat se na dno k turbínám znamená zdolat osm podlaží. Také díky tomu se o elektrárně mluví jako o jedné z nejekologičtějších energetických staveb v Evropě.

Výtah k horní nádrži | Foto: Aleš Spurný,  Český rozhlas

Za svou nedlouhou historii se přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně stala také oblíbeným místem turistů. Dokonce patří mezi hlavní turistické cíle v Olomouckém kraji. Ročně ji navštíví desítky tisíc lidí.

K horní nádrži se mohou lidé vyvézt lanovkou, pár kilometrů ale musí pak dojít pěšky nebo třeba na kole. Komu se nechce, může využít minibus. Dolů je zase možné sjet na koloběžce po trase dlouhé 17 kilometrů s převýšením 485 metrů. Je to nejdelší sjezd na koloběžce v České republice.

Lidé si mohou technické dílo důkladně prohlédnout i zevnitř. Návštěva této části elektrárny, do které se vchází dlouhým tunelem, je podle většiny návštěvníků neopakovatelným zážitkem.

Z horní nádrže je překrásný pohled na Praděd | Foto: Miroslav Kobza,  Český rozhlas
13
50.0851151232
17.1788870361
default
50.0851151232
17.1788870361
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.