Do Olivovy dětské léčebny jezdí děti už víc než sto let

Olivova dětská léčebna v Říčanech u Prahy se do povědomí veřejnosti dostala nedávno tím, že sem byla z příkazu soudu přemístěna desetiletá Terezka, jejíž rodiče se nedokázali dohodnout na péči o dceru. V očích mnoha lidí tak léčebna rázem dostala "černý puntík". Jaké ale je ve skutečnosti zařízení, které se o děti stará víc než sto let? To na místě zjišťovala Milena Štráfeldová:

A co tu děláte?

"Dobře."



"Hrajeme si,"

řekly mi děti v mateřské školce "Olivovny". A v sousední třídě zatím druháci slabikovali:

"Jano, neplač! Jana pláče. Kéž by Jana neplakala."

Do Olivovy dětské léčebny jezdí děti už od roku 1895. Alois Oliva a jeho manželka Luisa ji ovšem původně založili pro sirotky a děti z nejchudších rodin:

"On byl velice chudý chlapec a vypracoval se vlastně svou pílí. Bohatě se oženil a peníze, které získal, vložil do této nadace. Protože manželé Olivovi neměli děti, mohli se starat právě o takto postižené děti,"

vysvětluje Marie Adámková z dnešní Olivovy nadace. Ta původní byla Němci zrušena za 2. světové války a znovu komunisty v roce 1948. Obnovit se ji podařilo až v roce 1990. Samotná léčebna nyní patří hlavnímu městu Praha a léčí se tu především respirační, alergická a kožní onemocnění. Nedávno tu zahájili léčbu dětské obezity a doléčují se tu i děti z válečných oblastí, které v Česku podstoupily náročnou operaci. Nyní jsou tu například děti z Kosova.

"A od roku 2003 jsme zařazeni i do sociální péče. To znamená, že v rámci grantů získáváme prostředky i pro děti zařazené do sociálního programu,"

dodává ředitelka Olivovy dětské léčebny Věra Jechová. Podle primářky Hany Maršálkové tu dětem i v rámci sociálního programu poskytují veškerou léčebnou péči:

"Mají v podstatě program balneologický, to znamená různé vodoléčebné metody, perličkové koupele, podvodní masáže. Mají dechovou rehabilitaci, magnetopunkturu, všechny děti u nás v léčebně podstupují muzikoterapii, protože v podstatě i hra na flétnu přispívá k rozvoji dechového aparátu. Mají spoustu možností být na zdravém vzduchu."

120 dětí se tu dnes střídá ve čtyř- až šestitýdenních cyklech. Olivova dětská léčebna nyní požádala i o rozšíření indikačního seznamu nemocí, které se tu mohou léčit. Hledá i další možnosti, jak hlavně v zimních měsících lépe využít svých kapacit. Své prostory a léčebné programy chce nabídnout například dětem z dětských domovů nebo z uprchlických táborů, které tu se svými rodiči čekají na udělení azylu v České republice.