Do Prahy přijelo přes tisíc zástupců amerických cestovních kanceláří

Puente de Carlos en Praga

Praha, ale i Karlovy Vary, Český Krumlov nebo Kutná Hora - tam všude zavítají účastníci Americké asociace cestovních kanceláří, která tento týden zasedá v České republice. Do Prahy přijelo víc než dvanáct set zástupců cestovek z celých Spojených států. Jde o vůbec první regionálně zaměřenou konferenci v historii této asociace a Česká republika si od ní slibuje, že sem v příštích letech přijede více amerických turistů.

Kongres amerických cestovních kanceláří ASTA, který začal toto úterý v Praze, považují odborníci za "olympiádu cestovního ruchu".

"ASTA je největší asociací na americkém kontinentu. Pro své členy organizuje mnoho různých setkání po celém světě a my máme to štěstí nebo privilegium, že v letošním roce se v Praze koná první mezinárodní EXPO, jehož součástí kromě jejich vzdělávacích programů je velký důraz na cesty do regionů,"

upřesnil Rostislav Vondruška, ředitel vládní agentury CzechTourism, která se věnuje rozvoji turistického ruchu. Účastníci kongresu podniknou více než pět set cest po celé České republice a budou tu vyhledávat vhodné destinace pro své nabídkové katalogy. Kromě památek je zajímají například české lázně. Při zahájení kongresu to potvrdil i ministr pro místní rozvoj Radko Martínek:

"Po celé Evropě a víceméně ve světě jsme svým způsobem raritou, lázně tu mají skutečně léčebný charakter. A pak mnoho Američanů sem jezdí také za svými předky. Myslím, že i toto musíme využít víc než v minulosti."

Celosvětovým trendem v turistickém ruchu je podle ředitele CzechTourismu Rostislava Vondrušky i nakupování. Nákupní příležitosti proto hledají Američané i v Česku:

"Turistiku pojímají jako komplexní zážitek, to znamená, že shopping, možnosti nákupu jsou pro ně velice důležité."

Američané také při svých cestách vyhledávají větší luxus, ubytovávají se v nejméně tříhvězdičkových hotelích. To se promítá i v příjmech z turistického ruchu. Američtí turisté tvoří asi pět procent z celkového počtu návštěvníků České republiky, jejich útrata je ale nadprůměrná, kolem 105 dolarů na osobu a den. Ministr Martínek věří, že díky právě probíhajícímu kongresu se jejich počet i příjmy z turistiky ještě zvýší:

"Zatím všude tam, kde ASTA zasedala, bylo navýšení v dalších letech zhruba o dvacet procent. Dnes máme ročně zhruba 340 tisíc Američanů, kteří přijíždějí do České republiky. Když jich bude přes čtyři sta tisíc, budeme určitě spokojeni."

A co se v Česku líbí a naopak zase nelíbí samotným americkým turistům? Na to odpověděl devětadvacetiletý Patrick Ryan z Iowy, který v Praze pobývá už řadu týdnů:

"Samozřejmě Pražský hrad a Karlův most a také Kutná Hora. Složitý je pro turisty systém jízdenek v metru a v hromadné dopravě. Lístky mají různou cenu a pro lidi, kteří sem přijíždějí poprvé, je v tom zmatek."

Politici si od kongresu ASTA v Praze slibují nejen větší příjmy z turistiky, ale i případné zrušení vízové povinnosti pro české občany při cestách do Spojených států. Podle premiéra Paroubka jsou představitelé amerických cestovních kanceláří silnou lobby, která může v tomto směru zapůsobit na americkou vládu.