Do pražského Kongresového centra se vrací muzikál Dracula

dracula.jpg

Zpestřením a obohacením muzikálové nabídky v české metropoli je na 54 večerů comeback veleúspěšného "Draculy" autorů Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese, opět uváděný v Kongresovém centru Praha.

Nejprve dovolte krátký exkurs do historie: Nejúspěšnější původní český muzikál na motivy stejnojmenného románu Brama Stokera, měl světovou premiéru na témže místě 13. října 1995. Pravidelně byl provozován do 30. června 1998. Ukončen nebyl pro pokles zájmu návštěvníků - naopak ten se stupňoval, někteří chtěli vidět "Draculu" znovu a znovu; důvodem bylo uzavření Kongresového centra pro nadcházející rekonstrukci před summitem Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v září 2000 v Praze. Do té doby nejnavštěvovanější muzikál vidělo milión tři sta tisíc diváků. Další milión dvě stě tisíc diváků ho zhlédlo do jeho pražského znovuuvedení - ve čtvrtek 27. března - v zahraničí. První zastávkou byla Bratislava, následoval Prešov. Nejvíce vzdáleným a exotickým místem uvedení byl jihokorejský Soul. Tam byl "Dracula" uváděn v korejštině - v korejském Národním divadle a ve Státní opeře. Zatím úplně naposledy, ale také s velkým úspěchem, hostoval v hlavním městě Ruské federace - Moskvě. A letos na podzim se vydá opět do světa. To, proč se společnost Musical rozhodla vrátit ho alespoň nakrátko do Kongresového centra Praha, a představit znovu jeho staré, ale i nové hvězdné obsazení - v čele s Danielem Hůlkou, Tomášem Bartůňkem, Ivetou Bartošovou, Leonou Machálkovou, Jiřím Kornem, Bohušem Matušem, Karlem Černochem, Josefem Zímou, Romanem Vojtkem, Hankou Křížkovou a dalšími, kteří většinou volně přecházejí ze souběžně uváděného muzikálu stejných autorů "Monte Cristo" -, libretista Richard Hes pro Radio Praha okomentoval...

"No, tak za prvé, 'Dracula' skončil v Bratislavě a v Rusku, to znamená, že víceméně byla k dispozici scéna, byly k dispozici kostýmy a pochopitelně vlastně od premiéry uplynulo skoro už devět let, a samozřejmě byl to hlavně tlak fanoušků - všichni ti, co navštěvovali 'Monte Crista', se ptali: 'A kdy přijde zpět 'Dracula'? - ten byl tak velký, že jsme si řekli: 'Pojďme ho uvést,' a já doufám, že prostě těch 54 představení bude vyprodáno, a že to bude mít svůj smysl, svůj účel."

Tolik ke comebacku slavného muzikálu "Dracula" jeden z jeho autorů - libretista, choreograf a umělecký producent Richard Hes.