Do stávky školských pracovníků se zapojilo asi 130 tisíc lidí

Foto: ČTK

Do pondělní jednodenní stávky pracovníků ve školství se zapojilo podle údajů odborů okolo 130 000 zaměstnanců a skoro 6 000 mateřských, základních a středních škol, což je více než při předchozí stávce loni v prosinci. Účast se v jednotlivých krajích lišila.

Foto: ČTK
Místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Vondráčková připomíná, že nestávkují pouze někteří učitelé, ale i další pracovníci ve školství, jako jsou například školníci, ekonomové nebo kuchařky. Nelíbí se jim, jak vláda přistupuje k financování regionálního školství.

"Nelíbí se nám, že reálně klesají platy. Za první čtvrtletí je to oproti čtvrtletí loňského roku o pět procent. Nelíbí se nám, že nejsou řešeny nedostatečné finance na ostatní neinvestiční náklady, což jsou pomůcky, školní potřeby, učebnice a další vzdělávání pedagogických pracovníků."

Platy ve školství jsou dlouhodobým problémem. Předseda školských odborů František Dobšík pro server iDnes uvedl, že průměrný plat učitele je okolo 22 000. Markéta Vondráčková k tomu dodává:

"Tam se započítávají i vedoucí pracovníci. Kdyby se od nich okleštilo, tak průměrný plat učitelů jako takových je sotva 20 000. Ono je to také hlavně z toho důvodu, že máme ve školství staré kolektivy. Není se ale čemu divit. Nástupní plat je něco kolem 15 000. Když si vezmeme, že mladý učitel po univerzitě nastupuje do školy a má hrubého 15 000 nebo 16 000 a po pěti nebo deseti letech se dostane někam k hrubému platu 17 500, tak se nemůžeme divit, že tam tito pracovníci nejsou."

Odboráři požadovali zvýšení letošního rozpočtu regionálního školství o tři miliardy korun, prosadit se nakonec podařilo jen půl miliardy a to jen na platy pedagogů. Na příští rok jsou přislíbeny čtyři miliardy. Ministr školství Ondřej Liška, který v pondělí dopoledne diskutoval s některými učiteli pražského gymnázia Jana Nerudy, říká, že důvody, které vedou učitele k nespokojenosti sdílí a snaží se pro jejich zlepšení něco udělat. Nicméně stávkovat v den, kdy je podle něj jasné, že ke zlepšení dojde, považuje z hlediska odborů za nepříliš prozíravé. Navýšení rozpočtu celkem o 4 a půl miliardy, je podle ministra částečným a ne nevýznamným zlepšením. Markéta Vondráčková říká:

"Panu ministrovi se podařilo vyjednat pro rozpočet ještě pro letošní rok půl miliardy, to žádný úspěch není. Když to přepočteme na pracovníky, tak je to na všechny pracovníky 130 korun hrubého, když to budeme brát jenom pro učitele, tak je to 200 korun hrubého."

Další věc, která učitelům vadí, je už zmíněný nedostatek peněz na jejich další vzdělávání a na pomůcky.

"Školství prochází velkou reformou. Učitelé by měli učit trošku podle jiných osnov, ty si sami vytvářejí. Mělo by tam být více motivační práce, ale oni k tomu de facto nemají prostředky, protože jak chcete učit moderně s křídou v ruce?"

Na pondělní odpoledne svolali odboráři také protest před budovu úřadu vlády. Jde o další z plánovaných protestů Českomoravské konfederace odborových svazů.