Dobrá remiza Sparťany nenadchla

Sparta Praha - Ajax Amsterodam, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Fotbalistům Sparty Praha se opět nepovedlo vstoupit vítězně do Ligy mistrů, i když k tomu měli blízko. V úvodním duelu vedli nad Ajaxem Amsterodam 1:0, ale v nastaveném čase Nizozemci vyrovnali. Přesto se zdá, že pražští fotbalisté zahráli lépe než po jejich výkonech v domácí lize mnozí skeptici očekávali. Utkání sledoval Josef Kubeczka.

Trenér Sparty Praha Jaroslav Hřebík,  foto: ČTK
Sparťanská sestava naznačovala, že trenér Jaroslav Hřebík vsadí na velkou defenzívu. V úvodní jedenáctce byl pouze jeden klasický útočník. Hosté sice v první čtvrthodině čekali, s čím na ně soupeř vyrukuje, ale když nepřicházel žádný tlak, brzy začali předvádět, co je jim vlastní: narážečky a rychlé kombinace před šestnáctkou. Sparťané vedle nich působili hodně těžkopádně. Takový obraz hry s minimem šancí se odvíjel po celý první poločas.

Druhá polovina zápasu už byla pohlednější. Střídající Miroslav Matušovič vnesl do hry více pohybu a tah na branku soupeře, což přineslo ovoce. Jeho první střela levačkou se odrazila od tyče, druhá, pro změnu pravačkou, si už cestu do branky našla. Sparta, ač její výkon nebyl oslnivý, mohla zápas vyhrát, kdyby nepolevila v pozornosti a nedovolila Sneijderovi v nastaveném čase vyrovnat. Střelec krásného gólu Miroslav Matušovič tak po utkání ani příliš neprojevoval radost.

"Takový gól už asi v životě nedám. Oni jsem oči nezavíral, jen jsem to pravačkou narval. Ostatně mi nic jiného nezbývalo, protože jsem byl 'na vápně' a hráč šel proti mně. Horší by bylo, kdybych tam přišel o míč a byl by z toho protiútok, a tak jsem se rozhodl, že vystřelím a zapadlo to do branky krásně. Víc mě ale mrzí ztracené body než těší gól, co jsem dal."

Sparta Praha - Ajax Amsterodam,  foto: ČTK
Kapitán Ajaxu Tomáš Galásek byl pochopitelně s výsledkem spokojen.

"Chtěli jsme hrát svou hru, věděli jsme, že asi budeme mít hodně míč v držení, a tak nás vývoj zápasu nepřekvapil. Jen si myslím, že naše zakončení nebylo dobré, protože šance, které jsme si vytvořili, jsme měli proměnit. Tam jsou ještě naše nedostatky. Myslím si, že v Lize mistrů se musí proměňovat šance, které přijdou. Nakonec jsme určitě s bodem spokojeni. Já sám jsem měl zkušenost, že Sparta venku je velice těžký soupeř. Liga mistrů je něco úplně jiného než česká liga, a také se potvrdilo, že do toho dají úplně všechno, čekají na tu jednu chybu, kterou uděláme a z rychlého protiútoku pak mohou trestat. To se jim podařilo dvakrát - jak s Tilburgem, tak s Feyenoordem. Dnes naštěstí, i když už jsem nedoufal, se nám podařilo skórovat, skončilo to 1:1 a jedeme spokojeni domů."

Sparta Praha - Ajax Amsterodam,  foto: ČTK
A co o utkání řekl trenér Sparty Jaroslav Hřebík?

"Chtěli jsme postavit aktivní blok a hrát na protiútoky. Věděli jsme, které prostory bychom k tomu mohli využít, ale to se nám bohužel nedařilo. Měli jsme k tomu asi osm příležitostí, ale ani jednu jsme nedotáhli do konce. Museli jsme tedy ten blok vysunout, protože tímto způsobem bychom asi jen čekali na to, až nám soupeř dá gól. Vysunuli jsme ten blok výš a myslím, že to bylo v pořádku, protože jsme donutili Ajax, aby nakopávali balóny, což pro nás bylo lepší. Ajax si určitě nezasloužil prohrát, předvedl svou typickou hru, hodně kvalitní, ve velkém pohybu, technickou, dynamickou a měli jsme hodně starosti, abychom ji zvládli. Když už jsme ale vedli, tak byla škoda té poslední střely, protože kdyby Zdeněk Pospěch doopravdy vykryl míč, tak ta střela by asi nebyla."