Dopravní piloti Českých aerolinií jsou připraveni stávkovat

letadlo ČSA

Dopravní piloti Českých aerolinií jsou připraveni začít v pátek stávkovat. Důvodem je neúspěšné kolektivní vyjednávání o výši náhrad za práci přesčas, řekl sekretář profesní odborové organizace Českého sdružení dopravních pilotů ČSA Dušan Horák. Rozhodnutí o vyhlášení stávky doručili piloti v pondělí vedení Českých aerolinií. Dále pokračuje Vilém Faltýnek.

České aerolinie
Podle zákona o kolektivním vyjednávání musí být dodržena lhůta tří dnů od vyhlášení do uskutečnění stávky. Podle zástupce stávkujících Dušana Horáka může stávku odvrátit pouze vzájemná dohoda s Českými Aeroliniemi.

"Každé vyjednávání končí kompromisem z obou stran. V našem případě by asi bylo nešťastné si myslet, že kterákoliv strana zůstane na svých postech až do konce. My jsme při posledních jednáních udělali vstřícné kroky, a bohužel následující vstřícné kroky nebyly udělány ze strany vedení. my v tento čas je očekáváme a byli bychom velmi rádi, pokud bychom se ještě sešli za jednacím stolem."

Vedení Českých aerolinií je ochotno jednat s odboráři z řad pilotů, ale jejich návrh na zvýšení mezd o 37 procent nad rámec kolektivní smlouvy je pro něj nepřijatelný. "Návrhy na zvýšení mezd by znamenaly naprosté přibrzdění firmy a ohrožení její konkurenceschopnosti," řekl viceprezident pro marketing a prodej ČSA Václav Král. Doplnil, že stávka může ohrozit budoucnost letecké společnosti.

"Tato situace je hra o budoucnost ČSA. myslím si, že by piloti měli mít dostatek cítění s firmou, aby si uvědomili, že situace je velice nepříjemná, že konkurence nespí, my nejsme monopol na českém trhu. A co nám asi nejvíc vadí, že celá ta záležitost je hrána na úkor cestujících, protože ti to pocítí nejvíce. V podstatě jsou bráni odborovým sdružením dopravních pilotů jako rukojmí, kterým se snaží si vynutit podle našich názorů zcela neoprávněné požadavky."

Král dále uvádí, že společnost České aerolinie připravuje kvůli hrozící stávce pilotů některá opatření.

Denní výnos ČSA činí podle Krále asi 40 až 50 miliónů korun. Ztráty, které společnosti případná stávka pilotů způsobí, si však marketingový viceprezident netroufl odhadnout.