Dostanou bratři Mašínové státní vyznamenání?

Ctirad a Josef Mašínovi

Mají bratři Mašínové získat za svou odbojovou činnost státní vyznamenání? Názor na odbojáře, kteří se v roce 1953 se zbraní v ruce probili z totalitního Československa na Západ, dosud rozděluje českou společnost. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění považuje zhruba polovina občanů Josefa a Ctirada Mašínovy za vrahy. Případu odbojové skupiny bratří Mašínů bylo ve středu věnováno i veřejné slyšení v Senátu. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Bratři Ctirad a Josef Mašínové se spolu s dalšími členy své odbojové skupiny snažili v roce 1953 proniknout z komunistického Československa na Západ. Synové hrdiny protinacistického odboje Josefa Mašína, jednoho z proslulých Tří králů, chtěli prodělat vojenský výcvik v americké armádě. Věřili, že tak budou moci lépe bojovat proti komunistickému režimu a že se se západními armádami budou podílet na osvobození Československa. Na svůj odchod ze země se připravovali už od roku 1951. Potřebovali získat peníze i zbraně, při svých akcích však zabili tři lidi - dva příslušníky tehdejší bezpečnosti a pokladníka, který vezl peníze na výplaty zaměstnancům. Na německém území po přechodu hranic zastřelili další tři policisty. Člen odbojové skupiny bratří Mašínů Milan Paumer však potvrdil, že nikdy nezabíjeli civilisty:

"My jsme nikdy civilní osobu nezmarnili. A žádnou ženu a žádné dítě. A to si komunisti nemůžou dovolit, takový statement říct."

Na Západ se ale prostříleli jen bratři Mašínové a právě Milan Paumer. Dva další členové skupiny, Václav Švéda a Zbyněk Janata, byli v Německu zatčeni, předáni československým úřadům a v roce 1955 popraveni. Mašínové a Milan Paumer se nakonec dostali do Spojených států a vstoupili do americké armády. Oba bratři od konce 50. let žijí a podnikají v Texasu. Do Česka se dosud nevrátili, přestože soud žalobu proti nim v roce 1998 kvůli promlčení odložil. Milan Paumer se do České republiky před několika lety vrátil a trvale se tu usadil. Na jejich odbojovou činnost však v 50. letech doplatila celá řada jejich příbuzných a přátel - komunistická justice je v procesech odsoudila k celkem 241 rokům vězení. Činy bratří Mašínů zcela schvaluje jejich sestra Zdena Mašínová:

"Já jsem šťastná, že jsem se narodila v této rodině a že moji bratři se postavili /režimu/ - i když to bylo jistě kruté, byla to krutá doba. Bohužel se zlem se nedá jinak bojovat."

Od roku 1989 v médiích probíhá diskuse o tom, zda Mašínové jsou hrdinové odboje nebo zločinci. Zhruba polovina lidí je podle průzkumu veřejného mínění považuje za vrahy. Doc. Jiří Nedoma, který Senátu předložil návrh na to, aby jim bylo uděleno vysoké státní vyznamenání, to považuje za důkaz, že se česká společnost dosud nevyrovnala se svou minulostí. Jiří Nedoma vysvětlil i důvody, proč navrhuje ocenit právě členy odbojové skupiny bratří Mašínů:

"Vedlo mne k tomu povzbuzení národní hrdosti, protože jestliže národ ztratí svoji hrdost, ztratí statečnost, ztrácí i morálku. A to se nám bohužel stalo."

O tom, zda Senát navrhne prezidentu republiky, aby vyznamenal bratry Mašíny, Milana Paumera a další tři členy jejich odbojové skupiny vysokým státním vyznamenáním, bude příslušný senátní výbor jednat ještě tento měsíc.