Drahá nafta a katastrofální sucho budou mít podle českého tisku za následek zdražení potravin.

Škody způsobené letošními jarními katastrofálními suchy vyčíslilo ministerstvo zemědělství na 10 miliard 700 milionů korun. Už tak ohroženou úrodu zemědělcům nyní paradoxně ničí dlouhotrvající deště. Celkově byly poškozeny plodiny na ploše jeden a půl miliónu hektarů. Poslanci však na své předprázdninové schůzi rozhodli o pomoci zemědělcům ve formě vydání 5-ti miliardových dluhopisů. Ministr zemědělství Jan Fencl z rozpočtu rezortu také uvolňuje 200 miliónů korun a zároveň tento týden požádá vládu o dalších 7 miliard korun. Prostředky by zemědělci měli podle Fencla dostat co nejrychleji.

Drahá nafta a katastrofální sucho budou mít podle českého tisku za následek zdražení potravin. Zemědělci totiž zvýšili ceny, za které dodávají zboží zpracovatelům. V meziročním srovnání to činí téměř 16 procent. Podle ministra Fencla se v poškozených oblastech sníží výnosy o několik desítek procent. Českému trhu však žádná rizika vyplývající z nedostatu obilovin nehrozí.

Vyvážet bychom mohli podle ministra Fencla k našim sousedům, kteří byli suchem postiženi ještě více než my, především se to týká Slovenska a Polska. Sucho tedy podle ministra ceny potravin neovlivní. Zároveň však dodal, že spotřebitelé musejí počítat s vyrovnáváním našich cen s cenami Evropské unie, proto budou muset postupně narůst o 25 až 35 procent.