Podle zemědělců je zdražení potravin nevyhnutelné

Ceny potravin půjdou nahoru...

Zemědělci minulý pátek při svém jednání opět pohrozili, že kvůli letošní nízké sklizni půjdou ceny potravin nahoru. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Maso, mléko či pečivo bude podle zemědělců dražší, protože prý prudce stoupnou ceny potravinářského i krmného obilí. Jak řekl Radiu Praha tajemník Agrární komory České republiky Jan Záhorka, ceny obilovin už rostou všude v Evropě a Česko nemůže být výjimkou.

"Původně jsme si mysleli, že se to vejde do těch kalkulací, které byly u mlýnů a pekárenských výrobků z doby, kdy se za pšenici platilo 4800 nebo dokonce pět tisíc korun. Ale od té doby narostly i náklady pekařů a pokles cen obilovin, který tyto zvýšené náklady tlumil, už nyní nepřichází v úvahu a ceny půjdou s ohledem na nízkou sklizeň nahoru."

Zemědělci by samozřejmě chtěli využít současné situace k tomu, aby dosáhli většího zisku ze své produkce. Poukazují přitom na skutečnost, že jsou to oni, kdo na úkor vlastní rentability drží už léta ceny potravin na nízké úrovni. Tlačí je k tomu jak potravinářský průmysl, tak obchodníci, zejména velké obchodní řetězce. Na pátečním jednání se ale zemědělci dohodli, že například za tunu potravinářské pšenice budou nyní požadovat dokonce o tisíc korun více než dosud. Někteří odborníci na druhé straně tvrdí, že optimismus rolníků ohledně růstu cen obilí je přehnaný. Přiměřená cena za potravinářskou pšenici může podle nich dosáhnout tak tří tisíc osmi set korun. Pak už by se prý vyplatil dovoz. S tímto názorem ale Jan Záhorka nesouhlasí.

"Například pšenice se dnes v Bavorsku nakupuje za 4200 korun. U nás této ceny zdaleka nedosahujeme, je to o osm set korun méně. Cena možného dovozu třeba z Bavorska by dosáhla pěti tisíc korun. Je jasné, že není možné dovézt levnější pšenici, než se u nás prodává."

Je zřejmé, že obchodní řetězce se budou případnému zdražení bránit zuby nehty. Vyšší ceny by musely - na úkor vlastního zisku - naservírovat spotřebitelům, protože peněženky zákazníků jsou na zdražení citlivé. Obchodníci zároveň ostře odmítají návrh Agrární komory na přijetí zákona, který by obchodním řetězcům nařizoval, aby platily dodavatelům cenu zohledňující výrobní náklady a přiměřený zisk. Podle Jana Záhorky ale nejde o nic nového, protože příslušný zákon už dávno existuje.

"Zákon o cenách vlastně umožňuje postihnout toho, kdo nakupuje za cenu, která nepokryje oprávněné náklady a přiměřený zisk. My nechceme dělat nějakou novou zákonnou úpravu. Ta existuje. Ale chceme, aby cenová kontrola provedla prověrku, zda se tento zákon dodržuje."

Zemědělci tvrdí, že zdražení cen potravin by rozhodně nemělo být dramatické. Zvýšení cen ale mají podle nich v rukou výhradně zpracovatelé a obchodníci, protože na nich bude záležet, jakou marži si budou účtovat.