Druhý případ BSE v České republice

masný skot

Další případ onemocnění BSE, tedy tzv. nemoci šílených krav, zaznamenali čeští veterináři. Další nemocné zvíře se objevilo opět na Vysočině, na farmě soukromého farmáře ze Světnova na Žďársku. Pozitivní test na BSE potvrdil ve středu ředitel okresní veterinární správy ve Žďáru nad Sázavou Božimír Kobylka. Dále pokračuje Jaromír Marek.

V pořadí už druhá česká šílená kráva pocházela z farmy vzdálené jen čtyřicet kilometrů od Dušejova, kde byl začátekm června zaznamenán vůbec první případ výskytu tohoto nebezpečného onemocnění. Na jatkách v Radostíně, kde byla kráva poražena, byl zastaven provoz. Více ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský.

"Ten první výsledek jsme měli 21.srpna večer, následující den, tedy ve středu mi byl oznámen výsledek jako definitivní. Opakovaně byl proveden metodou Western Blot testem Prionix a byl pozitvní. Pokračujeme standardním způsobem, už první den byly odebrány vzorky pro imunohistochemické vyšetření a tyto výsledky budou známy v sobotu."

V případě pozitivního výsledku doporučily Krizový štáb ministerstva zemědělství a Ústřední nákazová komise, která zasedala ve čtvrtek dopoledne ve Žďáře nad Sázavou, porazit a spálit vrstevnice nakažené krávy a její potomky. Budou-li pozitivní i oni, padnou další kusy. Zatím není jasné, jak se nemocná kráva nakazila. Více ministr zemědělství Jan Fencl:

"Chovatel nikdy nekrmil mléčnými náhražkami, toto tedy zřejmě není cesta kudy se mohl dostat do chovu tento problém. Na druhé straně ale krmil komponentem do výroby krmných směsí a my nyní zkoumáme, zda se v něm nacházel kafilerní tuk nebo ne."

Jak minsitr Fencl uvedl, dosud byly testy na BSE provedeny u 40 tisíc zvířat. Pozitivní byly dva. Jak připustil ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský, tento případ nebude určitě poslední.

"Můžeme samozřejmě předpokládat výskyt dalších případů. Víme, že třeba v Německu je těch případů kolem stovky. Obvykle vychází poměr, že na 20-40 tisíc zvířat je jedno pozitivní."

masný skot
Nakolik ovlivňuje výskyt onemocnění BSE spotřebu hovězího masa? Podle předsedy sdružení Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhausera klesala spotřeba hovězího už v průběhu celých 90.let. Na začátku roku, kdy se BSE masivně objevila v západní Evropě, poklesla spotřeba o 30 % a další pokles byl zaznamenán v souvislosti s Dušejovským případem z června. Nyní už zpracovatelé masa další pokles neočekávají. Více Ladislav Steinhauser:

"Já si myslím, že tentokrát nebude pokles nijak rapidní, lidé vědí, o co se jedná a očekávají, že pokud bylo vyšetřeno na 40 000 kusů dobytka, je reálné, že se nějaký pozitivní kus najde. Česká republika zůstává i nadále státem s velmi nízkým výskytem BSE."

První výskyt nemoci BSE v Česku byl zaznamenán na jaře v zemědělském družstvu v Dušejově na Jihlavsku.

Kvůli nákaze tu bylo 15. června zlikvidováno 134 kusů hovězího dobytka. Všechna zvířata ve věku o rok starší nebo mladší než nakažená dojnice byla utracena i přesto, že byla podle testů negativní a jejich maso mělo být zcela nezávadné.