Důležitost ochrany osobních údajů

kamera2.jpg

V rubrice "Ptejte se právníka" otevřeme další závažné téma - ochranu osobních údajů. Dnes se budeme věnovat obecnému úvodu do této problematiky.

Ve studiu proto vítám předsedu Úřadu na ochranu osobních údajů Igora Němce. Začněme z obecného hlediska - proč ten úřad vlastně existuje a jak se může občan jeho prostřednictvím bránit v případě že jsou dotčena jeho práva?

"Úřad existuje proto, aby mohl občana chránit před nelegálním sběrem jeho osobních dat, která jsou velmi cenná. Úřad vznikl v roce 2000 a to v souvislosti s obrovským rozvojem informačních technologií, tzn. počítačů, internetu a kamerových systémů."

Z otevřených zdrojů jsem si ověřil, že ještě v roce 1996 nebyla v Praze ani jedna sledovací kamera. Jaký je současný stav a jak se mu může člověk legálně bránit?

"Touto problematikou se náš úřad zabývá ve velké míře, ať už jde o stížnosti ze škol, nemocnic, bytových domů a také veřejných prostranství. Kamerové systémy bují neuvěřitelným způsobem, což je způsobeno více okolnostmi: 1, Od roku 1996 ceny těchto systémů výrazně klesly. 2, Lidé přeceňují tyto systémy a domnívají se, že pokud se něco stane, tak jim pomohou. Ve většině případů tomu tak bohužel není. 3, Mnohdy se tyto systémy instalují pod různými záminkami, ale jejich jediným účelem je pouhé šmírování."

V tomto směru jsou zajímavé evropské statistiky, které hovoří o tom, že kvantita trestných činů s instalováním kamer vůbec neklesla, pouze získala jinou podobu. Co tomu říkáte?

"Je to samozřejmě pravda. Pokud někam instalujete kameru, tak se trestná činnost jednoduše přesune jinam. Názorným příkladem jsou školy, kam instalovali kamery kvůli šikaně. Ta se přesunula jinam a kamery složily pouze k monitorování studentů. Další důvodem, který vidíme často v televizi, je, že pokud přijde lupič na monitorované místo, tak se před systémem chrání čepicí, brýlemi apod. Nebo se nechrání vůbec, protože je mu to jedno, zda bude zaznamenán nebo ne."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio