Lidé se bojí, že jim sebereme rodné číslo. To je nesmysl, prohlásil ministr Ivan Bartoš

Rodné číslo nás provází celý život. Dostanete ho po narození, máte ho v občanském průkazu, je vaším identifikátorem na úřadech, v bance a podobně. Postupně by z občanských průkazů mělo zmizet.

A to od začátku roku 2025. Rodné číslo by měl nahradit identifikátor, z něhož nelze vyčíst osobní údaje.

Zhruba před dvěma týdny se objevila analýza zadaná Českou asociací pojišťoven, která spustila velkou diskuzi. Lidé si mysleli, že je to konec rodných čísel a zvedla se vlna nevole. Proč rušit něco, co funguje, zaznívalo v internetových diskuzích.

Rodná čísla se neruší, jen se utlumí na občanských průkazech

K vyhrocené diskuzi vystoupil ministr pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Jak zdůraznil, rodná čísla se neruší.

Ivan Bartoš | Foto: Česká pirátská strana/Flickr

"Zcela zásadním faktem, který debatu od začátku chybně rámuje, je to, že se mluví o rušení rodných čísel. Žádná rodná čísla se v ČR neruší. Zákon o kterém hovoříme, je zákon o občanských průkazech, který byl schválen už v roce 2009 a hovoří pouze o útlumu používání rodných čísel. Díky opakovanému odložení účinnosti zákona je vše přesunuto do roku 2025."

Podle tohoto zákona už nebudou rodná čísla uváděna v nově vydávaných občanských průkazech. Ve všech dalších dokladech zůstávají. Lidé se ve veřejné debatě bojí, že jim sebereme rodné číslo, to je absolutní nesmysl, prohlásil Ivan Bartoš.

Hlavní důvod změny? Riziko zneužití

Hlavním účelem utlumování rodných čísel v občanských průkazech je možnost zneužití a riziko prolomení soukromí zejména v oblasti internetu.

"Skutečně nejde o to, že z toho někdo může vyčíst vaše datum narození, věk a pohlaví. V dnešní době, kdy je na vzestupu umělá inteligence, a ty obavy o jejím využití zaznívají, tak přes jeden identifikátor v internetu si dokážete vyhledat a spárovat obrovské množství soukromých informací. A ty pak skutečně mohou vést ke zneužití vůči nositeli rodného čísla. Třeba nákupní zvyky spojené s informacemi o pojištění a dalším. V podstatě kdokoliv pak může získat údaje o vašem soukromí, o vašem chování. Rodné číslo může být zneužito i ke krádeži identity v tom prostředí."

Ilustrační foto:  ČT24

Utlumování rodných čísel v rámci státní správy podle Bartoše průběžně probíhá. A základní státní registry jsou takto nastaveny od samotného začátku.

Za naprostý nesmysl vicepremiér považuje údaj z analýzy, že by přechod od rodných čísel stál 56 miliard korun. I tato částka občany v diskuzi rozčílila. Bartoš však nechce obavy lidé opomíjet. Náklady budou.

Analýza však podle něj pracuje se scénářem, který nebyl na pořadu dne, tedy s rušením rodných čísel, což se neděje. Podle Bartoše je čas vše prodiskutovat, případně zvolit lepší řešení.

Rodná čísla se v Československu poprvé objevila v roce 1947

Podívejme se do historie. Rodná čísla se v Československu začala přidělovat od roku 1947. Sloužila pro ukládání dokladu o zaměstnání, který později sloužil k výplatě důchodu.

Po roce 1948, kdy se sjednotily sociální pojišťovny, se rodné číslo začalo přidělovat i lidem, kteří do té doby nebyli pojištěni. Dnes má rodné číslo široké využití. Používají ho banky, pojišťovny, firmy, a tak dále.

Na Slovensku se vzhledem ke společné historii používá rodné číslo ve stejném formátu jako v Česku. Podobná identifikace je i v mnoha jiných zemích. Často se ale používá bezpříznakové číslo, které o svém nositeli neposkytuje žádné další informace.