Dvoutřetinový úspěch českých celků v Poháru UEFA

FK Teplice - FC Kaseirslautern, foto: CTK

Dva ku jednomu - tak se dá sportovním slovníkem krátce zhodnotit výsledek účasti českých fotbalových celků v prvním kole Poháru UEFA. Do dalších bojů se prodraly pražská Slavia a Teplice, na štítě zůstala Viktoria Žižkov. Více se dozvíte od Josefa Kubeczky.

Radek Bejbl ze Slavie  Praha  (vpravo) a Saša Kočič ze srbského klubu Sartid Smederevo v odvetě prvního kola Poháru UEFA,  foto: ČTK
Pražská Slavia hrála odvetu prvního kola Poháru UEFA už ve středu. Sartid Smederevo ze Srbska a Černé Hory porazila na Strahově stejným výsledkem jako v prvním utkání na hřišti soupeře, tedy 2:1. Pražanům vyšel začátek utkání. Už v páté minutě vedli brankou Richarda Dostálka, k níž po 25-ti minutách přidal druhou Brazilec Evandro Adauto. Úvod druhého poločasu slavisté zjevně podcenili a soupeř snížil. Zvýšeným úsilím ale opět převzali otěže utkání do svých rukou a už nepřipustili změnu skóre. Pohled střídajícího útočníka Pavla Fořta na zápas to potvrzuje:

"Určitě jsme chtěli dát brzo branku, což se nám povedlo, pak už soupeř trošku polevil a dali jsme druhý gól. Překvapením byl druhý poločas, kdy se soupeř trochu zvedl a hrál docela dobrý fotbal, ale myslím, že jsme si to udrželi dobře. Teď doufám, že nám los přidělí nějakého kvalitního soupeře."

Adauto da Silva ze Slavie Praha  (vlevo) přijímá gratulaci ke vstřelení gólu do branky srbského klubu Sartid Smederevo od spoluhráče Tomáše Doška,  foto: ČTK
Toho budou muset oželet fotbalisté Viktorie Žižkov. Stejně jako v prvním kole na půdě Bröndby Kodaň i ve čtvrteční odvetě na svém hřišti branku nedali, naopak jednu inkasovali. Jejich hra byla neučesaná, nervózní, akce nepromyšlené, spíše náhodné. Útočník Tomáš Oravec přesto tvrdí, že dánský klub byl k poražení:

"Já si myslím, že určitě byl, protože jsme měli ve druhém poločase dvě vyložené šance, ale neskórovali jsme. Naopak soupeř dvě minuty před koncem z jedné vyložené šance dal gól a tím pro nás zápas skončil. Možná nám chyběl větší klid, rozvaha a v závěru jsme už to tlačili pouze sílou vůle. Bohužel to nevyšlo."

Petr Voříšek z Teplic  (vlevo),  Dimitrios Grammozis  (vpravo) a Mika Nurmela z Kaiserslauternu v odvetném utkání prvního kola Poháru UEFA,  foto: ČTK
Zcela jinak to ve čtvrtek vypadalo na severu Čech. Tepličtí fotbalisté se proti německému Kaiserslauternu "vytáhli" už v prvním utkání na půdě soupeře, když po výborném výkonu vyhráli 2:1. V domácím utkání nechtěli nic ponechat náhodě a pustili se do svého protivníka od úvodního hvizdu rozhodčího s vervou, skvěle dirigováni středopolařem Pavlem Horváthem. Soupeř působil dojmem stroje složeného ze součástech pocházejících z různých motorů. Snahu měl, ale neustále to někde skřípalo. A tak znamenitě vypracovaná akce, zakončená brankou Henricha Benčíka, Slováka v teplických službách, byla jen zaslouženým završením převahy teplických hráčů. Dokumentují to ostatně slova záložníka Petra Voříška o tom, co rozhodlo o postupu Teplic do druhého kola Poháru UEFA:

"Hlavně asi to, že jsme je nepustili do hry nebo do vedení. To by pak byly nervy. Pokud by vedli 1:0, strachovali bychom se o konečný výsledek. Myslím, že v tomto zápase rozhodlo srdce, naše bojovnost a vůle postoupit."

Páteční los v Nyonu, švýcarském sídle UEFA, přisoudil pražské Slavii bulharský celek Levski Sofia a Teplicím nizozemský Feyenoord Rotterdam.