Ekonomické důsledky teroristického útoku na USA

tragédie v USA

Pražská burza cenných papírů ve středu o dvě hodiny odložila začátek obchodování, i mimoburzovní RM - systém zahájil obchodování se zpožděním, jsou pozastaveny obchody s podílovými listy několika investičních společností. Takové jsou první důsledky teroristických útoků, k nimž došlo v úterý ve Spojených státech, na českou ekonomiku. Více informací má Milena Štráfeldová.

Teroristický útok na Světové obchodní centrum v New Yorku se okamžitě odrazil i ve světové ekonomice. Newyorská burza zastavila svou činnost, i další světové burzy ukončily nebo výrazně omezily obchodování, mezibankovní obchody se prakticky zastavily. Prudce poklesly ceny akcií, naopak cena ropy dosáhla svého maxima. Tyto trendy se v současném globalizovaném hospodářském prostředí nutně odrazily i v České republice. Index českých akcií PX 50 v úterý uzavřel na 30ti-měsíčním minimu a své středeční obchodování Pražská burza zahájila se zpožděním. Podle její marketingové ředitelky Jany Marcové je vedení burzy i nadále připraveno činnost burzy přerušit:

"Budeme pečlivě sledovat situaci. Pokud budou nějaké další důvody k tomu, abychom neobchodovali, tak se okamžitě rozhodneme. Dále bude záležet na tom, jak se k celé situaci postaví investoři, zda nejistota, kterou v tuto chvíli určitě cítí, bude vysoká a bude trvat více dní. Zájem investorů bude rozhodovat o dalším vývoji na Pražské burze."

I mimoburzovní RM-Systém ztratil po svém středečním odloženém zahájení na ceně akcií. Naposledy byl na tak nízké úrovni před třemi lety při ruské finanční krizi. Bezprostředním důsledkem reakce trhů na útok byl růst cen ropy a pokles hodnoty amerického dolaru.

Analytik Ivo Nejdl z Reiffeisenbanky je přesvědčen, že tragédie ve Spojených státech se promítne v globální ekonomice a zasáhne i Českou republiku. V telefonickém rozhovoru pro Radio Praha k prvním reakcích světové ekonomiky Nejdl dále uvedl:

"Investoři utíkali z finančních trhů do trhů komodit. Cena ropy na světových trzích vzlétla opět na 30 dolarů za barel, dneska se ustálila opět pod touto magickou hranicí. Nicméně znamená to, že budeme platit zřejmě více za benzín, za pohonné hmoty. Může dojít k pádu Spojených států do recese, což by stáhlo globální ekonomiku do recese, ochladila by se poptávka v západní Evropě, kdy by se hůře prodávaly domácí exporty."

RP: Dá se vůbec odhadnout, jaké důsledky bude mít zastavení obchodování newyorské burzy a omezení obchodů na světových burzách?

Ivo Nejdl: To se odhadnout nedá, protože v současné době ta atmosféra je velmi nervózní. Na trzích sice není panika, ale všichni čekají, co bude dál. Ceny akcií na světových trzích poklesly a očekává se zvýšení zájmu o dluhopisy států G7, tedy ne o dluhopisy Spojených států. Myslím si, že se opět prokáže, že jediným pevným a bezpečným přístavem pro globální investice zůstává Švýcarsko. Očekáváme zvýšený zájem o dluhopisy švýcarské vlády, může dojít i o zvýšení zájmu o dluhopisy Norska.

RP: Dá se odhadnout, jak dlouho tato situace bude trvat?

Ivo Nejdl To se odhadnout asi nedá, bude záležet na vyšetřování, kdo za to může, kdo je za to odpovědný, co udělají Spojené státy v reakci. Myslím si, že to ani není otázka dnů nebo týdnů, protože se může začít obchodovat třeba zítra nebo pozítří, nicméně následky budou mít dlouhodobý charakter. Právě přes snížení spotřebitelské důvěry ve Spojených státech, možného dalšího propadu akciových trhů, odložení oživení světové ekonomiky o jedno nebo dvě čtvrtletí právě s negativními dopady na západní Evropu a na Českou republiku.

České investiční společnosti přerušily odkupování podílových listů otevřených akciových fondů. K Investiční kapitálové společnosti Komerční banky, která oznámila pozastavení obchodování se třemi svými fondy, se připojila i Spořitelní investiční společnost.