Ekonomika se dostala z recese. Růst HDP o 3,1 procenta překonal i nejoptimističtější očekávání

Česká ekonomika je venku z recese. Hrubý domácí produkt totiž vzrostl meziročně o 3,1 procenta, což překonalo i ta nejoptimističtější očekávání. Ekonomický růst se poprvé po mnoha letech přiblížil tempu, jaké je obvyklé u hospodářství Evropské unie. Co je toho příčinou a zda tempo vydrží, na tyto otázky odpoví Zdeňka Kuchyňová.

Rok 2000 se zařadil mezi tři nejúspěšnější léta od pádu socialismu. Hlavním tahounem hospodářského oživení se stal průmysl, který na začátku devadesátých let procházel hlubokou krizí. Těžkou hutní produkci nahradila výroba moderních dopravních prostředků a elektroniky pro západní Evropu. Jak uvedl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek, výkonnost průmyslu stoupla v poslední čtvrtině roku dokonce o více než 8 procent:

"Po několika letech recese hospodářské, je to v podstatě možné považovat za potvrzené, že česká ekonomika se zvedá, že roste. Všechna ta čísla ukazují, že skutečně česká ekonomika už se odrazila ode dna."

Mezera mezi ekonomickou úrovní Česka a státy Evropské unie se přestala zvětšovat a letos by se měla zmenšit. Zatímco totiž Evropa hlásí zpomalení, česká ekonomika by měla dál zrychlovat až k 3,5 procentům. Na tom se shodli premiér Miloš Zeman a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, kteří o výsledcích ekonomiky debatovali s odborníky. Miloš Zeman považuje zveřejněná čísla za jednoznačný úspěch své vlády. Šéf kabinetu, který momentálně chodí o berlích, je prý rád, že na tom naše hospodářství už není podobně.

"Česká ekonomika díky mé moudré vládě o berlích není."

Také Václav Klaus byl spokojený. Jako občan nemá důvod ke škodolibosti, není si však jist tím, že jde o růst stabilní.

"Má obrovskou zranitelnost v sobě zabudovanou v tom, že máme narůstající deficit vnějších vztahů a to bude zase nás nutit, abychom přibržďovali, takže já to tak zase superoptimisticky nevidím."

Klause trápí i vysoký schodek veřejných financí a velkorysá pomoc bankám před privatizací.

I když by pokračující oživení mělo přinést více pracovních příležitostí, neznamená to, že se bude dařit každému. Řada odvětví totiž stále chystá propouštění.