Entropa v Bruselu končí

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Když byla v lednu instalována v budově Rady Evropské unie plastika s názvem Entropa, okamžitě vzbudila pozornost. Prohlíželi a fotili si ji kolemjdoucí, věnovala se jí média, protestovala proti ní Bulharsko či Slovensko, rozruch způsobila i na domácí politické scéně. Teď se Entropa stala opět středem zájmu, v pondělí dopoledne začali dělníci dílo demontovat, ačkoli české předsednictví ještě zdaleka není u konce.

Foto: ČTK
Výtvarník David Černý předčasným odstraněním svého díla protestuje proti konci vlády Mirka Topolánka, které v březnu vyslovila sněmovna nedůvěru. V květnu se vlády chopil kabinet vedený Janem Fischerem. David Černý v České televizi řekl: "Ten způsob jakým a proč takovou trapnost opravdu Klaus se socanama udělali, vlastně dva měsíce před koncem toho předsednictví, je myslím nutné nějak okomentovat."

České předsednictví by sice bylo rádo, kdyby Entropa v Bruselu zůstala až do konce, nicméně respektuje autorovo přání dílo předčasně deinstalovat.

Foto: ČTK
"Já si myslím, že se jedná o dvojí pitomost, za prvé, že byla tady umístěna a za druhé, že je nyní sundávána. Já bych byl radši, kdyby tady zůstala, když už tady jednou byla dána, měla by zůstat," uvedl nový ministr zahraničních věcí Jan Kohout.

Jednu z posledních možností prohlédnout si Entropu měli lidé na Den Evropy, tedy 9. května. Mohli si také vyplnit test, v němž se část otázek týkala právě i kontroverzního díla. Jedna z hostesek uvedla, kde lidé nejvíce chybovali: "Nejvíce v tom, kolik tun váží Entropa a potom vlastně v tom přiřazování zemí."

Foto: ČTK
Mnoho návštěvníků by se zřejmě nespletlo u mapy Bulharska, které bylo zobrazeno v podobě tureckých záchodů a později kvůli oficiální stížnosti překryto černou látkou. I Bulharsko už ale z plastiky zmizelo, stejně tak jako třeba Belgie či Slovensko.

Entropa se bude z Belgie zpět do Česka převážet třemi kamiony, náklady na deinstalaci hradí podle smlouvy autor díla, který také popsal, jaký další osud kontroverzní plastiku čeká.

"Entropa bude po deinstalaci v Bruselu asi za 14 dní nainstalována v galerii Dox v Holešovicích, kde bude k vidění zhruba půl roku. Předpokládáme, že návštěvnost bude veliká a spousta lidí se bude snažit házet vajíčka, kameny a spoustu jiných těžkých věcí, aby ji zničila."