Éra levných energií v Česku skončila

Nastávající zima se českým domácnostem dost prodraží. Od ledna se jim totiž zvýší náklady na topení, ohřev vody, vaření či elektrospotřebiče. Vánoční dárek od energetiků má podobu zdražení elektřiny v průměru o 4,3 procenta, zemního plynu o 1,3 procenta a dálkového tepla o tři až sedm procent. Nemilou zprávu oznámil v pondělí Energetický regulační úřad. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Foto: Evropská komise
Čechům skončila éra levných energií. Od ledna se jejich ceny dostanou na historická maxima. A lépe už nebude, protože, jak potvrzuje analytik Michael Šnobr, Česko se bude muset přizpůsobit vyšším cenám energií v zemích Evropské unie.

"To je realita. Je potřeba počítat s tím, že vstoupila do Evropské unie i v energetice a ceny elektřiny, ať chceme nebo nechceme, se budou velmi přibližovat cenám v Evropské unii. Je vidět, že i východoevropské nebo středoevropské státy, jako Polsko, Maďarsko a Slovensko, jsou dnes s cenami elektřiny výše než Česko. A v tomto smyslu máme tedy co dohánět. Do budoucna lze počítat s tím, že bude stoupat cena silové energie, tedy velkoobchodní cena, a bude stoupat i cena pro obyvatelstvo."

Zvýšení cen energií ale neproběhne v celém Česku stejně. Například elektřina výrazněji podraží na jižní Moravě a na východě Čech. V jižních Čechách naopak skoro o šest procent zlevní, protože německá společnost E.ON, která ovládla distributory na jihu Čech a na jižní Moravě, hodlá srovnat ceny v obou regionech. Ještě větší růst ceny elektřiny čeká od nového roku podniky. Pro ně totiž bude trh s elektřinou už plně liberalizovaný. A jak připomíná Michael Šnobr, může to mít vliv na ceny výrobků.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
"Samozřejmě se to promítne alespoň částečně do cen výrobků, i když na druhou stranu jistě existují podniky, které ještě sáhnou k nějakým úsporám, aby byly jejich výrobky konkurenceschopné. Budou se snažit uspořit peníze jinde. Řekl bych ale, že to 17procentní zvýšení cen elektřiny v průmyslu může být někde dokonce i vyšší."

Vraťme se ale ještě k domácnostem. Energetický regulační úřad letos naposledy rozhodoval o cenách elektřiny. Jak upozornil předseda úřadu Josef Fiřt, dostáváme se do konečné fáze plné liberalizace a do cen elektřiny už regulátor napříště nebude zasahovat. Dosavadní chránění zákazníci, což jsou většinou domácnosti, se stanou normálními klienty a budou si moci vybírat, od koho elektřinu koupí.

"Letos máme za sebou tři etapy otevírání trhu. Od 1. ledna 2005 bude čtvrtá etapa, kdy bude trh otevřen pro všechny konečné zákazníky, kromě domácností. A od 1.1.2006 se stanou oprávněnými zákazníky všichni koneční uživatelé a odběratelé."

Menší drama se dá čekat u cen plynu. Ty ostatně prudce vzrostly už před dvěma měsíci. U plynu se podle Michaela Šnobra dá očekávat jen mírný pohyb cen. Navíc má na jeho dolarovou cenu příznivý vliv silná koruna.

"Plyn jako takový je médium, se kterým se obchoduje, tedy tam záleží na vývoji trhu jako takovém. V České republice se stanovují ceny plynu čtyřikrát ročně a v letošním roce došlo opakovaně ke snížení i zvýšení. Ceny planu pro obyvatelstvo velmi závisí na vývoji tohoto energetického média na světových trzích. Těžko předpovídat další vývoj. Osobně bych odhadoval, že nelze očekávat žádný další nárůst. Spíše bych očekával stabilizaci."

Analytici odhadují, že zdražení elektřiny a plynu zvýší lednovou inflaci asi o 0,2 procenta. Meziroční růst cen by však měl v lednu přesto klesnout ze současných 3,5 procenta asi na 2,6 procenta, neboť zmizí vliv letošního lednového zvýšení spotřebních daní a DPH u některého zboží a služeb.