Evropské peníze pomohly i Muzeu baroka

Čerpání dotací Evropské unie je tématem, o kterém se často mluví. Většinou však na úrovni ministerstev a velkých projektů. Málo se hovoří o tom, jak se dotace čerpají v regionech a kam evropské peníze plynou. Například Olomoucký a Zlínský kraj má pro období 2007 až 2013 vyčleněno necelých 17 miliard korun.

Region je v čerpání úspěšný. Jak uvedla v rozhovoru pro Radio Praha Renata Škrobálková, tisková mluvčí Úřadu regionální rady střední Morava, rozděleno už je 14 miliard.

"Čili nám zbývá zhruba dvě a půl miliardy, abychom je rozdělili mezi kraje, obce, města, neziskové organizace a podnikatele."

Kolik se vám hlásilo lidí a kolik jste mohli uspokojit?

"Přihlásilo se asi 1400 projektů. V tuto chvíli jich máme 700 schváleno. Můžeme říct, že 50 na 50 máme uspokojenou poptávku."

Jaká je struktura projektů?

"Regionální operační program Střední Morava je zaměřen na podporu dopravy, rozvoje měst a obcí a cestovního ruchu. Právě cestovní ruch je zajímavá oblast, tam to máme rozděleno do dvou částí. Mohou žádat obce a města. Konkrétně mohu vzpomenout například Uničov. Tam jsou zajímavé projekty Muzea vězeňství nebo Muzea baroka. To jsou takové unikáty. Ve Zlínském kraji je to například Archeoskanzen v Modré u Velehradu. To jsou projekty, které vytvářejí obce. Pak jsou projekty podnikatelů, které jsou víceméně takovou startovací investicí v oblasti cestovního ruchu, protože generují jak pracovní místa, tak ještě další služby v tom regionu. Tam je to hlavně podpora hotelů, penzionů."

Jakou mají ty žádosti úroveň?

"Všichni žadatelé se samozřejmě museli naučit předložit projekt. Když porovnáme rok 2007, kdy fungování Regionálního operačního programu Střední Morava začínalo, tak úroveň je jiná než teď. Můžeme říct, že zpracování projektové žádosti už si žadatelé osvojili. I u nás na úřadě se snížilo množství dotazů a konzultací. Děláme si statistiky čerpání. Sledujeme, ve kterých obcích čerpají dobře a kde naopak čerpají málo. Příkladem za města může být Prostějov. Do svého rozpočtu získal průměrně 100 miliónů korun navíc. Tam jsou projekty cyklostezek, zastávek, zpřístupňuje se radniční věž, která je secesní unikát. Toto město je úspěšné. Naopak jsou třeba města, za Zlínsko bych mohla zmínit Vizovice, Vsetínsko, kde těch projektů není mnoho. Proto jsme systém doplnili tak, že obce z oblastí, které málo čerpají, mohou být bodově zvýhodněny při hodnocení. Chceme, aby se ten region rovnoměrně rozvíjel."

Existuje nějaký zajímavý projekt, třeba kuriozita, na kterou jste dali peníze?

Foto: Muzeum historických kočárů
"Musím říct, že osobně mám svoje oblíbené projekty, které mám ráda a je to třeba projekt v Čechách pod Kosířem, což je obec asi deset kilometrů od Prostějova. Je to malý projekt - Muzeum historických kočárů. Na ploše asi 50 metrů čtverečních je několik historických kočárů. Majitel si to muzeum vytvořil sám vlastními silami, s pomocí kamarádů, kočáry tam opravuje, je to jeho obrovská vášeň, takže toto je třeba příklad projektu, kde se spojila taková vášeň žadatele a jeho dávný sen takové muzeum zřídit. Podle mě je pěkné, když evropské peníze pomohly splnit sen člověku z takové malé obce, jako jsou Čechy pod Kosířem."

Kolik procent jim jde z evropských dotací?

"Do konce roku 2011 ten systém byl takový, že z Evropské unie bylo veřejným subjektům dáno 85 procent, 15 procent si dodali sami z vlastního rozpočtu. Jiná situace je u podnikatelů, kterým je poskytována dotace ve výši 40, 50 nebo 60 procent, záleží na velikosti toho podniku."

U mikrofonu byla Renata Škrobálková, tisková mluvčí Úřadu regionální rady střední Morava. Vláda by měla v dubnu přijmout rámec, jak bude nové období vypadat, kolik bude operačních programů a jak bude pomoc rozvrstvena.