Evropští podnikatelé v ČR předali Evropské komisi kritiku ČR

UE

Evropsko-české fórum (ECF), představující tisícovku zahraničních podniků investujících a působících v České republice, předalo v pondělí v Bruselu Evropské komisi svou kritiku podnikatelského prostředí v České republice a doporučení k jeho zlepšení adresované české vládě a komisi. Poprvé si tak někdo z cizích investorů stěžoval u nejvyššších evropských míst na poměry v zemi, která chce být v EU. Další podrobnosti má Eva Petržílková.

Na stanovisko české strany jsme zeptali mluvčího ministerstva spravedlnosti - Vladimíra Voráčka:

"Já si nemyslím, že stav je takový. Mohlo dojít v některých případech, kdy podklady nebyly např. předány dostatečně atd. Je v tom celá řada chyb, právě žadatelů například atd. Není možné to takhle paušalizovat. Mluvme o korupci, pokud někdo poukáže na konkrétní korupční případ. Zatím se nám přes veškeré výzvy, které jsme učinili, to nestalo v jediném případě. Vyzývali jsme k tomu, kdo je vyznán ke korupci - k úplatku, ať nám to oznámí. Budeme velmi rádi, když takový případ nastane. Jinak je to pouze pomluva."

Ovšem zdaleka ne každý investor je ochoten říci své názory veřejně. Jejich podnikání je na českých úřednících závislé a obávají se, že by to jejich problémy s úřady jen prohloubilo. Proti liknavému postupu úřadů se podle nich není kam odvolat.

Evropští investoři nejsou prvními a jedinými kritiky českých poměrů. Podobné hlasy znějí z investorských kruhů již delší dobu. Kritika se v řadě bodů shoduje s připomínkami Evropské komise v pravidelných hodnotících zprávách.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio