Exotický ostrov Nias se představuje v Náprstkově muzeu

naprstkovo_nias_plakat.jpg

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur rozšířilo své expozice o další sál, jsou v něm umístěny jedinečné sbírky z indonéského ostrova Nias.

Jak a kdy se vzácné předměty do Náprstkova muzea dostaly, vysvětlila vedoucí oddělení asijských kultur Dagmar Pospíšilová.

"Předměty přivezl Pavel Durdík, český lékař, který působil s holandskou armádou v tehdejší nizozemské Východní Indii. Působil nejprve na ostrově Sumatra a po roce služby byl převelen na ostrov Nias, tam působil dva roky jako lékař a tam začal předměty sbírat."

Pavel Durdík tak postupně poslal v 70. a 80. letech 19. století do Prahy až 1 100 předmětů, jeho sbírka je jedna z největších a nejucelenějších sbírek niaské megalitické kultury na světě. Do expozice v muzeu zařadili jen 250 předmětů, všechny si zájemci mohou prohlédnout na speciálním CD.

"V expozici je zahrnut v podstatě celý každodenní život Niasanů té doby, kdy Durdík na Niasu byl. Jsou tam předměty, které tvořily jejich každodenní život, co užívali v kuchyni, co nosili na sobě i při sobě, nejrůznější schránky. Jsou tam samozřejmě také zbraně, protože oni byli velcí válečníci, a potom jsou tam předměty, které se váží k jejich rituálnímu životu. Nejvýznamnější jsou předměty, kterým se říká adu, jsou to sošky předků."

Výstavní sál je rozdělen do několika tematických okruhů, návštěvník se tak může seznámit s niaskou architektura nebo zmíněným válečnictvím či kultem předků. Předměty na Niasu sbíral Durdík přímo pro muzeum. S Vojtou Náprstkem se znal už z dřívějška.

"Máme jeho korespondenci se zakladatelem muzea Vojtou Náprstkem, v ní se už o těch sběrech bavili a dá se říct, že Náprstek inicioval tyto sběry a on sbíral v podstatě pro muzeum."

Léta strávená na ostrově Nias nebyla první Durdíkovou zahraniční zkušeností, už po studiích působil několik let jako lékař v Rusku. Když se pak po pobytu v Asii vrátil do Čech, lékařskou praxi už nevykonával. "Ještě trochu cestoval, dělal přednášky a žil poklidně u své sestry, protože on byl starý mládenec. V roce 1901 se přestěhoval do Jaroměře. Bohužel ho stihl záchvat mrtvice, po něm částečně ochrnul a v roce 1903 zemřel."

Nová stálá expozice "Nias - ostrov předků a mýtů" je v Náprstkově muzeu k vidění od 4. února.