Expedice Tatra kolem světa 2 odstartovala druhou etapu v Africe

Zdroj: archiv Expedice Tatra kolem světa 2

Druhou etapu odstartovala posádka expedice Tatra kolem světa 2. Tým vyrazil z hlavního města Džibutska a míří do Etiopie. Cestovatelé chtějí projet 11 afrických zemí.

Expedice Tatra kolem světa v 80. letech,  foto: Tatrakolemsveta.cz

Výprava navazuje na expedici Tatra kolem světa z roku 1987. K jejím hlavním úkolům patřila propagace kopřivnické automobilky Tatra ve světě. Z cesty vznikly dva celovečerní filmy, které se promítaly až loni a představil je Český rozhlas. Expedice se totiž do Prahy vrátila v květnu 1990 po pádu komunistického režimu a zájem lidí o ni opadl.

Druhé expedici komplikuje situaci koronavirus a musela změnit plán. Rozhodla se proto pro Afriku, říká šéf expedice Marek Havlíček.

Marek Havlíček,  foto: archiv ČRo

"Náš původní plán by se pravděpodobně nezrealizoval. Museli bychom to posunout o půl roku nebo o rok. Z Džibuti pojedeme do Etiopie, Keni, Ugandy, potom do Tanzanie, Zambie a Zimbabwe. Celkově bychom měli urazit odhadem 35 tisíc až 60 tisíc kilometů."

Z jihu kontinentu by pak měla Tatra, přezdívaná Trajda, odplout do Jižní Ameriky.

Stanislav Synek se zúčastnil už první expedice

Stanislav Synek,  foto: Petr Voldán,  archiv ČRo

Složení osazenstva bude proměnlivé. Různých částí cesty se například účastní i zájemci z řad veřejnosti. Teď je v posádce 13 lidí, mezi nimi i cestovatel Stanislav Synek, který se zúčastnil původní expedice. Třiaosmdesátiletý Synek by měl s týmem projet první část africké etapy.

"Cítím se velice dobře a jsem příjemně překvapený Džibutskem, které se stalo mou 166 zemí, které jsem navštívil. Pouštní příroda zcela neobyčejná, jaká se nevidí nikde na světě."

Afriku pro letošní rok vybral tým proto, že na rozdíl od Asie jsou v ní menší omezení kvůli pandemii covidu-19. Šéf expedice Marek Havlíček už dříve uvedl, že je tým v kontaktu s ambasádami příslušných zemí i České republiky ve státech, kudy chce expedice projíždět.

Po Africe chce tým příští rok projet Jižní, Střední a Severní Ameriku a v roce 2023 vyrazit z Vladivostoku zpět do Česka. Expedice se tak protáhne o rok.

Loni museli cestovatelé narychlo odjet z Íránu

Na íránské hranici,  foto: Marek Havlíček

Cestovatelé museli loni v září rychle opustit Írán, protože se jim nepodařilo prodloužit víza, vzpomíná Marek Havlíček:

"Velvyslanectví nám doporučilo okamžitě odejít. Měli informace, že se o nás zajímají bezpečnostní složky, a že je nejlepší a nejrozumnější opustit zem."

Posádka tedy odletěla do Česka. Auta se z Íránu povedlo dostat do Ruska, kam se tým kvůli potížím se získáním víz dostal až v prosinci.

Části původních zájemců, kteří se kvůli peripetiím a změnám rozhodli expedice nezúčastnit, jsou podle dřívějšího vyjádření Marka Havlíčka postupně vraceny peníze. Z 88 podporovatelů, kteří se výpravy dosud nezúčastnili, si už 54 zvolilo, který úsek chtějí projet. Posádka už ze své cesty stihla natočit dokumentární seriál.

Členové expedice Tatra kolem světa 2,  foto: Marek Havlíček