Fanoušci se rozloučili s Věrou Špinarovou, zpěvačkou s hlasem od Boha

Věra Špinarová, foto: ČTK

Se zpěvačkou Věrou Špinarovou se v sobotu v Ostravě rozloučili její fanoušci a pak při soukromém obřadu rodina. Minulý týden při koncertu v rámci společného turné s Heidi Janků, se jí zastavilo srdce.

Věra Špinarová,  foto: ČTK
I když ji vrtulník okamžitě přepravil do pražské nemocnice v Motole, v neděli 26. 3. 2017 tam svůj boj o život prohrála. Bylo jí 65 let.

Věra Špinarová měla hlas, který u nás nemá obdoby

Věra Špinarová byla zpěvačka s hlasem o rozsahu několika oktáv, který u nás nemá obdoby. Její snad nejznámější písní byla Morriconeho melodie z filmu Tenkrát na západě, kterou textař Zbyšek Malý nazval Jednoho dne se vrátíš.

Na konci loňského roku vyšla Věře Špinarové kompilace s názvem Zóna lásky, a uzavírá ji právě tahle píseň. Jak tehdy uvedla, herec Jiří Sovák ji před mnoha lety řekl: "Kdyby měl každý zpěvák v repertoáru jednu jedinou píseň, u které by už při vyslovení jejího názvu bylo všem jasné, kdo ji zpívá, mohl by být šťastný. A vám se to podařilo. Když se řekne 'Jednoho dne se vrátíš', každý ví, že je to Špinarka."

Zpívala už od patnácti

Zpívala od 15 let, dostala několik zlatých a platinových desek. Mezi špičku domácí populární scény katapultovala rodačku z Pohořelic u Brna nahrávka Music box z roku 1969.

Na své dětství zavzpomínala Věra Špinarová v pořadu Hvězdy vinylu s Františkem Ringo Čechem.

Květiny u domu Věry Špinarové,  foto: ČTK
"Můj otec velice dobře zpíval lidovku, měl hlasisko. Já jsem se s tím narodila, a byla jsem takové dítě, kterému řekli: Věruško, stoupni a zazpívej tetičce. A já jsme se postavila a zazpívala jsem. Tak to bylo i ve škole, na různých besídkách."

To bylo Věruško v době, kdy jsi ještě zpívala zadarmo, že?

"Dlouho jsem zpívala zadarmo. Vlastně ne, vždyť já už jsem si začala vydělávat v době, kdy jsem zpívala na čajích. Dostala jsem za večer stovku. To mi bylo 15 roků."

Kdy přišla první kapela?

"Když jsem chodila do devítky, bylo mi 14 roků a přihlásila jsem se do soutěže v kulturním domě v Porubě. Šla jsem tam s mou vlastní písničkou. Sedm roků jsem hrála na housle a pak jsme se sama naučila pár akordů na kytaru, a složila písničku. Já jsem ji potom nahrála v Ostravě s kapelou Flamingo. Ale v době normalizace jsme tam měli nějakého ředitele debila, a ten mě smazal."

Hudební publicista Jiří Černý: Udělala dobře, že zůstala věrná Ostravě

Jiří Černý,  foto: Khalil Baalbaki
Většina publicistů a jejích kolegů se shoduje na tom, že Věra Špinarová měla hlas od Boha. Také hudební publicista Jiří Černý říká, že měla talent už od kolébky:

"Bylo jí 14 a něco, a byla schopná zpívat za doprovodu velkého orchestru v Ostravě. Ona to měla opravdu od kolébky, tu chuť a energii do zpívání. Dokonce měla, a to je velmi zvláštní, tu barvu. Ona nezpívala jako teenager, ale jako ženská, která ví o životě všechno. Už tenkrát."

Podle Jiřího Černého si byli v ostravském rozhlase vědomi, kdo je Věra Špinarová a dávali jí dobré možnosti.

"Ona udělala to nejmoudřejší, co mohla. Odmítla pražské nabídky do Rokoka i Semaforu, zůstala v Ostravě. Měla prostě selský rozum. V Praze to ne každému vyšlo. Ulrychovi rychle a včas odsud utekli. Hana Zagorová, alespoň podle mého názoru, v Praze trošku zobyčejněla, byť vyhrávala Zlatého slavíka a měla hity. Špinarová si zachovala svou tvář v Ostravě."

Věra Špinarová složila poklonu Ivo Pavlíkovi

V rozhovoru s Františkem Ringo Čechem Věra Špinarová zavzpomínala i na své osudové lásky. Byla dvakrát vdaná. Nejdřív za Iva Pavlíka. Právě s jeho druhou ženou Heidi Janků absolvovala společné turné. Jejím druhým mužem byl zpívající bubeník Vítězslav Vávra.

"Ivo Pavlíka jsem potkala poprvé, když mi bylo 14 roků. Dal mi "elpíčka" černošských zpěvaček. A to byl můj první základ, jazz. Tehdejší skupina Majestic na to byli zaměřeni, také na soul, Otis Redding, Aretha Franklin, to mě hodně ovlivnilo. S Ivo Pavlíkem vycházím velice dobře, je to táta mého syna. Ivoš hrál hodně v zahraničí a kapela mu zůstala venku. On se vrátil zpátky do Ostravy, přišel do Majesticu a tam jsme se dali dohromady. Ivošovi Pavlíkovi opravdu vděčím za to, že zpívám ještě dneska. Dodneška je vynikající obchodník a vynikající hudebník. Dodnes žiju z toho, co mě naučil, a co jsme natočili."

Jak dlouho jste byli spolu?

"S Ivošem jsme byli 12 roků."

Ty jsi velmi věrná bytost. Když jsem měl v pořadu tvého druhého manžela Víťu Vávru, tak mi řekl, že jste byli spolu, teď nevím přesně 14 nebo 18 let.

"Šestnáct roků."

Ty jsi na hvězdu populární hudby neobyčejně věrná ženská, složil poklonu Věře Špinarové František Ringo Čech, který pro ni napsal text k písni Raketou na Mars.

Na výsluní ji vrátil podnikatel Václav Fischer

Druhé manželství Věry Špinarové se rozpadlo v roce 1984. V 90. letech začala její kariéra skomírat. V té době zpívala po barech. Zpět na pódia a výsluní ji dostal podnikatel Václav Fischer.

Foto: Supraphon
V roce 2000 jí majitel cestovky vydal album s největšími hity, které šlo na dračku. Pak přišlo další úspěšné album Za vše můžu já. V posledních letech Věra Špinarová neustále koncertovala. Kapelníkem a manažerem byl její syn Adam Pavlík.

Jsem ráda, že jsem prožila takový život

Zpěvačka měla štěstí na textaře.

Prvním textařem byl Vláďa Čort, pak Pavel Vrba, Petr Šiška. "Já jsem těch textařů moc nevystřídala. Znali mě a dokázali mi napsat úžasné ženské texty. Dneska jsou mi ty texty mnohem blíž, než když jsem je nahrávala. Jako starší tomu víc rozumím. Jiřina Fikejzová mi napsala jediný, ale úžasný text. Písnička se jmenovala Stíny výsluní."

"Já jsem ráda, že jsem si prožila takový život, jaký jsem si prožila. Prožila jsem si život nahoru, dolu. Dolů to jde rychleji, nahoru je to horší. Ten život byl pestrý. Právě proto, že jsem si to zažila, tak jsem tam, kde jsem dnes. Všeho si vážím a koncerty si užívám. Jsem šťastná, že mám vyprodáno, že jezdím, že zpívám,"řekla Věra Špinarová loni v rozhovoru pro Český rozhlas. Poslední písní, kterou zazpívala před diváky, byla A já tě závidím.