Festival Americké jaro představí špičkové hudebníky i zajímavé přednášející

Ve čtvrtek začne už třetí ročník festivalu Americké jaro. Jedná se o projekt česko-americké kulturní spolupráce, který představuje špičkové hudebníky a lektory. Zajímavá jsou i témata přednášek - například Čeští krajané na počátcích masového vystěhovalectví, vliv americké hudby na české kulturní prostředí, role tisku v české komunitě v Americe a řada dalších. Pořadatelem festivalu je i Mezinárodní společnost Antonína Dvořáka. Její ředitelku Jiřinu Rybáčkovou si k mikrofonu pozvala Milena Štráfeldová.

Jiřina Rybáčková
Programová brožura je velmi rozsáhlá, tak alespoň ve stručnosti, jaké jsou hlavní akce a kde bude letošní ročník Amerického jara probíhat?

"Budeme mít celkem 50 akcí, hlavně koncerty, potom také mistrovské kurzy na konzervatořích a dále přednášky a besedy. Bude se to dít ve více než 30 městech a obcích."

Můžete jmenovat některá města, kde proběhne Americké jaro?

"Americké jaro bude tentokrát začínat v Brně, tam bude veliký zahajovací koncert. Bude hrát filharmonie v Janáčkově opeře, 10. dubna. V následujícím týdnu bude v Brně 6 komorních koncertů a 16. dubna přijede Orchestr hudby Hradní stráže a Policie ČR a zahraje tam s americkými sólisty krásnou americkou hudbu od Gershwina. V tu dobu se bude zároveň konat mnoho koncertů a přednášek v Jihomoravském kraji. Bude 9 koncertů a asi čtyři nebo pět přednášek. 10. a 11. dubna bude konference na Masarykově univerzitě - bude tam asi 10 českých akademiků a amerických hostů, například Petr Bísek a bratři Klimeshovi z městečka Spillville v Iowě."

Kde dále kromě Brna a jižní Moravy budou akce probíhat?

"Potom se přesuneme do Prahy. Tady festival začne 18. dubna ve Španělském sále, kde budeme mít opět galakoncert - Hudbu Hradní stráže a americké sólisty. Pak se budou konat akce v 9 městech Středočeského kraje a v dalších krajích. Hlavní část festivalu skoční asi 25. dubna, ale pak budeme mít ještě několik jednotlivých akcí, takže celkově to skončí myslím 14. července."

Přijedou i letos američtí umělci?

"Přijede deset amerických sólistů. Jsou to dva zpěváci, několik klavíristů, flétnista, violoncellista, houslista. Pak budeme mít dva české umělce a budeme mít lektory. Pana Norberta Auerbacha, který má zajímavý dobrodružný život. Toho povezeme do Chotyně do severních Čech a potom budeme mít ještě jednoho zajímavého přednášejícího Josefa Michla, to je profesor chemie, který bude mluvit o amerických vysokých školách 19. května v Praze."

Pro koho jsou určeny přednášky, které chystáte?

"Jsou určeny pro širokou veřejnost, čili to nejsou vysoce akademické přednášky. I když konference v Brně 10. a 11. dubna bude zřejmě trošku víc akademicky laděná, ale je to otevřeno veřejnosti."