Filmová režisérka Chytilová představila spolupracovníkům nový film

Věra Chytilová

Filmová režisérka Věra Chytilová představila úzkému okruhu spolupracovníků a novinářů svůj nový hraný celovečerní film Hezké chvilky bez záruky. Do kin vstoupí až v září, my ale můžeme už teď nahlédnout tvůrcům pod pokličku.

Režisérka Věra Chytilová natočila svůj nový film podle scénáře, který napsala společně s Kateřinou Irmanovovou. Irmanovová je psycholožka a vycházela ze své poradenské praxe. Ve filmu se prolínají příběhy jednotlivců, kteří hledají pomoc v ordinaci psycholožky Hany. Jednu z postav ztělesnil Bolek Polívka. Jeho spolupráce s Věrou Chytilovou se datuje od roku 1981, kdy ho jako výraznou autorskou osobnost tehdejší pantomimy obsadila do filmu Kalamita. V roce 1987 převedla do filmové podoby inscenaci Bolka Polívky a Chantal Poullain Šašek a královna. Jakou postavu hraje Polívka ve filmu Hezké chvilky bez záruky?

"Já hraju takového podivína, zbohatlíka, který zbohatl, až z toho má problémy."

Vy jste teď ten film viděl poprvé?

"Ano, viděl jsem to poprvé."

A jaký je váš dojem z filmu?

"Já mám dobrý dojem z toho... Ono je samozřejmě něco jiného, když se to promítá v takové úzké společnosti, než potom když to vidí víc diváků, ale já myslím, že to bude i divácký film. Líbilo se mi to. Je to taková krásná Věra Chytilová, trošku mi to tou zhuštěností připomíná Panelstory nebo Faustovo velmi pozdní odpoledne."

Kdybyste měl srovnat spolupráci, když jste s paní Chytilovou točil před léty ty první filmy, změnilo se něco v jejím přístupu nebo pro vás herecky?

"Pro mě - tady jsem víceméně jenom hrál, až na drobné herecké příspěvky, a tam jsme byli takoví jako partneři, spoluautoři, víc jsme spolupracovali, tady jsem prostě použit jako herec."

Vy jste vůbec během své herecké kariéry ustoupil z pozice autora, je to tak?

"No asi jo, asi jo. Teď hraju Shylocka v Kupci benátském a to napsal Shakespeare..."

Vaše herecká dráha začínala Na provázku, kde jste byl výrazně autorskou osobností. Dneska se to autorství přesunulo možná trochu jinam...

"Určitě. Tak já už jsem takový klaun v důchodu."

Neplánujete návrat, nějaký nový autorský projekt?

"Tak ono zase každá Manéž je autorský projekt, víceméně. Ale jo, plánuju. Pořád něco chystám a připravuju, tak třeba něco zase bude!"

Polívkova role z filmu upomíná na jinou spolupráci s Věrou Chytilovou. Ústřední postava ve filmu Dědictví z roku 1992 si neví rady s náhle nabytým jměním, bohatý muž z Hezkých chvilek už je unaven vlastními možnostmi. Mělo jít o volné navázání, ptám se Věry Chytilové?

"Ne. Tak samozřejmě, že když je známý herec, těžko diváka odpoutáte od všeho, co on o něm ví. Jistě, tam (v Dědictví, pozn.red.) je to taky, ale já jsem tady chtěla dotknout toho, že někdo má problém, že má nedostatek, a stejně tak může být opak. Že máte přebytek a ztrácíte zájem o všechno."

K filmu Hezké chvilky bez záruky se znovu vrátíme v nedělním vydání našeho pořadu, kdy pozveme k mikrofonu scénáristku Irmanovovou a režisérku Chytilovou.