Filmový průmysl tvoří v Česku přes procento HDP, točí se hlavně zahraniční filmy

Photo illustrative: katicaj / Pixabay, CC0

Česká republika je sice malá země, ale ve světě se neztratí. Mimo jiné i díky filmům, které získaly světová ocenění, Česko je navíc jednou z oblíbených destinací zahraničních filmových studií, včetně Hollywoodu. Společnost Deloitte zpracovala analýzu nazvanou Filmy a hry - Zábava v Česku z pohledu ekonomiky a zjistila, že filmový průmysl představuje více než jedno procento HDP.

Ilustrační foto: katicaj,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED
Podle studie dosahují přímé tržby filmového průmyslu v Česku 54 miliard korun. To ale není vše. Filmaři potřebují řadu služeb, ať už jde o technické profese, dopravu nebo třeba stravování. V navazujících odvětvích tak pomohou vytvořit produkci za dalších 50 miliard korun. Celkový součet 104 miliard korun tak znamená poměrně výrazný podíl na české ekonomice.

„Určitě je to odvětví, které sice není možná tak významné jako třeba automobilový průmysl, ale rozhodně není zanedbatelné. A pomáhá vytvářet poměrně velký počet pracovních míst." popisuje David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

David Marek,  foto: Jana Trpišovská,  archiv ČRo
Ze studie také vyplývá, že filmový a televizní průmysl v celkovém součtu zaměstnává v Česku téměř 33 tisíc lidí. Točí se zde zejména zahraniční filmy, které tvoří přes 55 procent veškeré produkce, na druhém místě se zhruba třetinovým podílem jsou to reklamy a až třetí se 14 procenty jsou filmy české.

Kinům se daří, rostou tržby i počty diváků

Za poslední tři desetiletí se zvyky diváků podstatně změnily. Před listopadem 1989 navštěvovalo kina 100 milionů diváků ročně, po revoluci pak jejich počet klesal. V roce 1999 přišlo do českých kin jen zhruba osm milionů diváků. Postupně ale došlo k obratu a loni už šlo o téměř dvojnásobek, tedy okolo 16 milionů návštěvníků.

Foto: Jaroslav Mach
"Kina nejsou mrtvá věc a posledních zhruba 20 let návštěvnost pomalu ale setrvale stoupá. Kvalita audiovizuální produkce v kinech je natolik vysoká, že ji domácí přehrávání filmů nemohou konkurovat," vysvětluje David Marek, proč počet diváků v kinech přibývá.

Rostou i tržby kin. Do roku 2002 je podle studie táhly zejména zdražující ceny lístků, od roku 2003 tržbám pomáhá právě stoupající počet diváků.

Do kin chodí Češi nejraději na animované filmy nebo na komedie. Většinou preferují snímky ze Spojených států amerických. Pouze 20 procent shlédne filmy z domácí tvorby.