Firmy Nová huť a Zetor mají na základě úvěrů od Konsolidační banky šanci na přežití

Konsolidační banka uzavřela s Novou hutí Ostrava smlouvu o poskytnutí komerčního úvěru. Jak informuje Kateřina Brezovská, největší tuzemský producent oceli tak v první fázi dostane na nákup surovin a profinancování výroby až 750 miliónů korun.

Na základě vládního rozhodnutí by měla Nová huť získat celkem tři provozní úvěry a téměř 2,5 miliardy korun. Čerpání nynějšího úvěru ve výši 750 miliónů korun je podmíněno souhlasem největších věřitelských bank Nové huti a zástavami, které navrhla Konsolidační banka. Jedná se o podíl huti ve finanční skupině Union Group v hodnotě 200 milionů korun a o akcie Válcoven plechu Frýdek - Místek.

Nová huť není jediným českým podnikem, který má nyní po řadě problémů šanci na přežití. Po roce a půl odstávky se má rozběhnout sériová výroba traktorů ve firmě Zetor. Také tato brněnská firma získala od Konsolidační banky sedmisetmiliónový provozní úvěr. Jestliže bude Zetor do konce roku prodán silnému strategickému investorovi jako fungující podnik, tyto investice se několikanásobně vrátí. Jak ale potvrdil Miroslav Zámečník z Revitalizační agentury, kromě peněz na profinancování výroby a uhrazením vysokých ztrát z minulých let se musí Zetor vyrovnat také s pětimiliardovým zadlužením. REPO: "Se starými závazky v případě předlužené společnosti bude možno naložit v zásadě pouze dvěma způsoby a to jednak podáním návrhu na konkurs a nebo podáním návrhu na zahájení vyrovnacího řízení, což nové představenstvo společnosti učinilo v polovině července. Jiné možnosti zde v podstatě nejsou. Je evidentní, že ta společnost, i když se dostane do provozního zisku, nikdy nebude schopna unést a splatit to staré úvěrové břemeno."

Zetor hodlá do konce roku vyrobit přes tři a půl tisíce traktorů. V září by se měli vrátit také všichni zaměstnanci, kteří z důvodu rok a půl trvajícího zastavení sériové výroby čerpali nucenou dovolenou. Za září by také zaměstnanci měli poprvé dostat mzdy v plné výši. Nyní jsou jim vypláceny každý týden pouze tisícikorunové zálohy. Generální ředitel Zetoru Vratislav Goj se netají tím, že firma bude řešit personální problémy. V posledním roce totiž podnik opustilo devět stovek specialistů:

"Částečně už někteří zaměstnanci přišli, ale pochopitelně ta důvěra jejich v existenční jistoty je dost otřesena, takže zatím budeme muset některé ty úzkoprofilové profese řešit pracovníky, kteří jsou třeba ze Slovenska nebo z jiných teritorií a teprve až se osvědčí, že Zetor opravdu pojede, předpokládám, že se začnou vracet i pracovníci, kteří z důvodu nevyplacených mezd odešli."

Podle představitelů Revitalizační agnetury má nynější investice do Zetoru šanci na zhodnocení. Dosavadní státní injekce na záchranu firmy - zhruba 11 miliard korun, se ale v minulých letech bez efektu utratily.