"Fotbalová" nóta

foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká diplomacie oficiálně upozornila německé ministerstvo zahraničí na to, že němečtí policisté na hranicích porušili pravidla Evropské unie o volném pohybu osob. Diplomatickou nótu předal ve středu v Berlíně český konzul; nóta reaguje na nevpuštění českých fotbalových fanoušků do Německa kvůli nedostatku peněz, sdělilo naše ministerstvo zahraničí. Záhy se však ukázalo, že věci se mají jinak a diplomatický zásah zřejmě nebyl nutný.

foto: ČTK
Už před zahájením světového šampionátu ve fotbale bylo všem jasné, že fanoušky, české nevyjímaje, kteří se vypraví sledovat zápasy do Německa, čekají na hranicích přísné kontroly. Překvapila však informace deníku Mladá Fronta Dnes, že německá policie vrátila desítky Čechů z hraničních přechodů v Ústeckém kraji s odůvodněním, že u sebe nemají minimálně 30 eur na den pobytu v Německu. Pokud by tomu tak bylo, došlo by ze strany Německa k porušení Maastrichtské dohody, která zaručuje občanům ze zemí Evropské unie volně cestovat na území dalších členských zemí. Tato dohoda ale zná také výjimky, kdy to jednotlivé státy mohou omezit. Jak nám vysvětlil mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač, při důkladných kontrolách na hranicích mohou policisté zjišťovat i finanční hotovost: "Jsou to výjimky týkající se veřejného pořádku, bezpečnosti a zdraví. Státy Evropské unie mohou požadovat příslušnou finanční hotovost od občanů třetího státu, ale navzájem mezi členskými státy Evropské unie to nepřichází v úvahu."

Po předání diplomatické nóty se však záhy ukázalo, že důvody nevpuštění některých českých fotbalových fanoušku na německé území byly zcela jiné. Nešlo totiž o nedostatek financí, ale o bezpečnostní riziko a obavu z násilí. Bylo tomu tak v případě vrácení 19 českých fanoušků z hraničního přechodu Hora sv. Šebestiána, což nám potvrdila mluvčí severočeské cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková: "Důvodem bylo to, že již v minulosti na německém území páchali trestnou činnost v souvislosti s diváckým násilím."

foto: ČTK

Později ústečtí policisté upřesnili, že se 25 Čechů, jeden Slovák a pět Chorvatů muselo vrátit kvůli tomu, že u nich existovalo podezření ze spáchání diváckého násilí.

Obdobná situace byla i na západočeském hraničním přechodu Rozvadov-Waidhaus, říká mluvčí západočeské cizinecké a pohraniční policie Helena Fertšaková: "Jednalo se o dva muže ve věku 20 a 24 let, kteří byli v německých policejních evidencích vedeni jako problémoví fanoušci a příslušníci hnutí skinheads. Z tohoto důvodu jim německá policie odepřela do Německa vstup, a to po celou dobu konání mistrovství světa."

Zdá se tedy, že v tomto případě byla menší diplomatická roztržka mezi Českem a Německem zbytečná.