MS v Německu skončilo druhým nejnižším brankovým průměrem v historii

Fotbalové MS je už týden minulostí. Kromě jiného přineslo děsivé přehmaty rozhodčích, rekordní počet žlutých a červených karet a bohužel také defenzivní fotbal, ze kterého pramenil doslova bídný gólový průměr na zápas - druhý nejhorší v celé historii světových šampionátů. Poté co pomalu dozněly italské oslavy, lze již s chladnou hlavou přistoupit k hodnocení.

Zdejší fanouškovská obec donekonečna diskutuje o příčinách vyřazení českého mužstva. Tady je pohled někdejšího reprezentanta Václava Němečka.

"Já si myslím, že bylo příliš přeceňováno vítězství proti Americe, kde se opěvovalo, jak skvěle jsme hráli. Když se na to podíváte normálníma očima, tak vidíte, že jsme dali krásný gól v 6. min, ale poté oni dali tyčku a byli hodně nepříjemní. V momentě kdy se zvedali, se nádherně trefil Tomáš Rosický z dálky. Kdyby k tomu nedošlo, tak se ten zápas mohl vyvíjet úplně jinak. Pojďme se vrátit na Euro, na zápas s Holandskem, který byl označován za jeden z nejkrásnějších v naší historii, ale tam se to otočilo díky odpískání faulu na Pavla Nedvěda, který nebyl. Jejich hráč byl nespravedlivě vyloučen a my hráli proti deseti. Rozhodují zkrátka detaily. Proti Ghaně jsme po inkasované brance úplně opustili hřiště a pak jsme se vymlouvali, že jsme museli hrát nahoru - dolů. Vždyť to není pravda. Když už mám tři body, tak můžu dát gól za 90 min a do dalších bojů mi stačí i 1:1."

K případné obměně kádru se Němeček staví opatrně.

"To je velmi delikátní otázka pro všechny, co nejsou přímými účastníky toho týmu. Každopádně, když to řeknu obecně, jsem spíše pro větší obměnu s ohledem na budoucnost dát větší šanci mladým a postupně je do týmu zapracovat. Samozřejmě ale nejsem přítelem toho, že kvůli tomu, že kluci nepostoupili ze skupiny, tak rozmetáme národní tým a vytvoříme nový. To nemá smysl."

Zklamáním pro fotbalové příznivce z celého světa je návrat k defenzivnímu trendu. V zápasech bylo až příliš okatě vidno, že důležitější než branku vstřelit je neinkasovat. Němečka upřednostňování obrany nepřekvapilo.

"Řekněme si upřímně, co to mužstvo má dělat. Musí vycházet ze zabezpečené obrany, navíc soupeři jsou tak vyrovnaní, že nemůžou hrát otevřený fotbal - to nejde. Fotbal je v podstatě pořád stejný, hráči jsou sice trénovanější, dává se větší důraz na životosprávu atd., ale fotbal zůstal stejný. Je logické, že mužstvo, které nedostane gól a jednoho dá, tak vyhraje."

Pod oprávněnou palbou kritiky se ocitly rozhodčí. I někdejší reprezentant by přivítal jejich profesionalizaci.

"Já jsem pro, jednoznačně. I v ligách by to fotbalu pomohlo."

Zinedine Zidane,  foto: ČTK
V souvislosti s tím by se nebál v zájmu fotbalové spravedlnosti začít používat i video, jak je tomu už zvykem v jiných sportech.

"Mohlo by se to začít používat. Tu hru to tak nezdrží a právě ve sporných situacích, třeba určení zda míč přešel či nikoliv brankovou čáru. Rozhodčí může vždy nechat dohrát akci, při nejbližší přerušené hře to zkonzultovat - to je otázka pár minut."

Světová fotbalová federace se holedbá nelítostným bojem proti rasismu na stadionech, ale na rozdíl od diváků a následně klubů zatím žalostně zapomíná na hráče. Ital Materazzi je toho zářným příkladem. Jeho urážky na adresu nejlepšího hráče turnaje Francouze Zinédina Zidana zůstali na trávníku a zatím i mimo něj nepotrestány.

"To je otázka etiky. Bude se to ovšem těžko dokazovat a také kdo bude posuzovat co je ještě únosné a co už je urážka atd. Prostě se to ve fotbale děje, i když by to tak nemělo být. Myslím, že Materazzi řekl Zidanovi něco hodně ošklivého, protože jinak se nedá vysvětlit, že se Zidane v půli cesty zastavil, vrátil se a hlavou ho udeřil. Každopádně, jestli ho hluboce urazil a někdo to může dokázat, tak pak zaslouží Materazzi trest. Ale řekněme si upřímně, on se k tomu těžko bude přiznávat."

Fotbalový mondial v Německu definitivně uzavřel své brány. Snad ten příští v JAR přinese především atraktivnější hru.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio