Čeští fotbalisté měli při losu štěstí

Foto: ČTK

Český fotbal potkala během týdne už druhá dobrá zpráva. Nejprve byla v jihoafrickém Durbanu našim reprezentantům přidělena poměrně jednoduchá kvalifikační skupina MS 2010, a stejná situace se opakovala i 2. prosince ve švýcarském Lucernu při losování fotbalového Eura 2008. Na něm se Češi postupně utkají v zahajovacím utkání v Basileji s domácímí Švýcary a následně se přesunou na francouzsko-švýcarskou hranici do Ženevy, kde nejprve narazí na Portugalsko a poté na Turecko. Jak se na takovou skupinu dívá bývalý reprezentant Václav Němeček uslyšíte z následujícího rozhovoru.

Foto: ČTK
Jak jste spokojen s vylosováním, se skupinou, kde budou hrát Češi?

"Je to vcelku dobrá skupina. Nelze říci, že soupeři by byli lehcí, to by bylo podceňování, ale papírově myslím, že je to slušný los."

Český tým bude mít poprvé v historii čest šampionát zahájit utkáním s domácím Švýcarskem. Může to nějak hráče ovlivnit?

"Obávám se toho, protože většinou je úvodní utkání nastaveno tak, že žádné mužstvo nechce prohrát. Hodně těchto zápasů skončilo bezbrankovou remízou, což by nebylo dobré, protože máme na to, abychom Švýcary porazili."

Když už jste se dotkl Švýcarska, můžete ohodnotit sílu všech soupeřů ve skupině?

Foto: ČTK
"Švýcaři budou nebezpeční v tom, že jsou pořadatelská země, navíc mají dnes už hodně hráčů v zahraničí, tzn. že získali zkušenosti, jako kdysi naše mužstvo. Portugalsko má velmi kvalitní národní mužstvo s řadou hvězd, takže to bude asi nejtěžší zápas. Turecko je zase velmi nevyzpytatelné. Hráči jsou rychlí, technicky vyspělí, tvrdí někdy až zákeřní. Na druhou stranu, když dostanou brzy gól, tak se často sesypou, takže to bude hop nebo trop."

Pokud by naši postouipili do čtvrtfinále, tak by je čekal někdo ze skupiny B, kde jsou hlavními favority Němci a Chorvati. Kdo by jim mohl hypoteticky svým herním stylem či naturelem více vyhovovat?

"Je to teorie, ale myslím si, že lepším soupeřem by pro nás bylo Německo. I proto, že jsme tam teď 3:0 vyhráli, což Němcům jistě zůstane dlouho v hlavách. Chorvati jsou velmi nepříjemní, vynikající technicky i fyzicky, což bylo vidět např. na jejich zápase v Anglii."

A jaký je vlastně potenciál českého celku, kam až by mohl na Euru dojít?

"Máme dobrý nároďák, přestože jsme v jednu chvíli v kvalifikaci polevili. Kvalitativně ale stále patříme mezi špičku. Bude hodně záležet, aby se nám vyhla zranění. Potom máme určitě na to, abychom bojovali o stupně vítězů."

A pokud byste měl tipovat s půlročním předstihem mistra Evropy?

To je obrovsky těžké. Nebudu říkat naše, přestože bych jim to velmi přál, ale z ostatních mužstev jsou velmi silným týmem Italové, takže oni."

Vy jste dlouho hrál za Servette Ženeva. Právě v Ženevě naši odehrají dva zápasy. Znamená to, že je osobně navštívíte a setkáte se se svými kamarády?

"Ano, velmi pravděpodobně je navštívím a vezmu celou rodinu, protože už dlouho slibuji své desetileté dceři, že ji do Ženevy vezmu, protože ona se tam narodila. Neustále mi to připomíná a teď se naskýtá vhodná situace, abych jí to přání splnil."

Závěrem, co byste vzkázal českým fanouškům, jaká je ve Švýcarsku může čekat atmosféra? Jsou švýcarští fanoušci féroví, umí podpořit i hostující tým nebo jak se chovají?

"Já to znám hlavně z klubové stránky. Tehdy se nám moc nedařilo, takže ani návštěvy nebyly vysoké. Toto je však něco jiného, tady budou hrát národní týmy. Myslím si, že lidém přijdou podpořit své hráče a tak to podle mne bude klasická pěkná show."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio