Předčasné vyřazení českých fotbalistů ze světového šampionátu

Milan Baroš a Karel Brückner, foto: ČTK

Čeští fotbalisté na MS v Německu dohráli. Nedobrovolně museli sbalit kufry už po třech utkáních základní skupiny. Dokázali v ní zdolat jen USA, naopak Ghaně i Itálii podlehli shodně 0:2.

Milan Baroš a Karel Brückner,  foto: ČTK
Trenér Karel Brückner viděl příčinu vyřazení už u prvního nepovedeného zápasu s čtyřnásobnými africkými šampiony z Ghany.

"Šlo o postupový bod s Ghanou. Zaváhali jsme v úvodu, vyloučení to je prakticky konec. Otáčet zápas v deseti, to jde jedině s pomocí rizika, navíc Ghana hrála výborně."

V obou prohraných soubojích přišli Češi o vyloučeného hráče - nejprve o Ujfalušiho a následně o Poláka. Karetní tresty výrazně ovlivnily taktiku mužstva a velkou měrou se podíleli na konečných porážkách. O to horší je, že přišly přesto, že na jejich nebezpečí trenér speciálně upozorňoval.

"Milan Baroš může potvrdit, kolikrát jsem upozorňoval, že vyloučení znamená konec. Absolutně bez karet, bez faulů - to jsme si připomínali stokrát. Prostě bylo to přísněji posuzováno, ale ten hráč si to musí uvědomit. Šlo o psychiku, ale hráči na to byli připravováni. Otáčet zápas v desíti lidech, to není udržet - to se dá, ale dát dvě branky, to ne. Přesto si myslím, že to s rizikem šlo, ale prostě fotbal je o řešení výjimečných situací výjimečným způsobem a to jsme nedokázali."

Brücknera na šampionátu nejvíce rozladily hráčské ztráty, které mu ani v jednom duelu nedovolili poslat na trávník optimální sestavu.

Francouzský tým na MS,  foto: ČTK
"Nás potkali velké ztráty, čtveřice elitních útočníků, k tomu Galásek, Poborský, tam už šlo o hodně velkou improvizaci. Já bych přesto za výkony hráče nehaněl, hodně to bylo z objektivních aspektů proti nám."

Češi na šampionátu nepřesvědčili, ale alespoň herně vyloženě nezklamali. Daleko horší hrou se podle člena posledního československého výběru, který hrál na světovém šampionátu před šestnácti lety, Václava Němečka prezentovali Francouzi.

"Francouzi mě opravdu velmi zklamali, já si myslím, že opravdu nemají motivaci. Je to těžké říct, že hráč na MS nemá motivaci, ale když si uvědomíme, že většina hráčů jsou mistři světa, mistři Evropy, zvítězili v evropských pohárech - je těžké, aby do toho dali něco více, než můžou. Mně tam chybí srdce, které do toho nedávají, neudělají půlkrok navíc, vypadá to, že mají i vnitřní neshody. Začalo to už nominováním Bartheze na úkor Coupeta, který měl skvělou sezónu - to jsou věci, které nedělají dobrotu v mužstvu. Jednoznačně je vidět, že jim chybí srdce a touha vítězit. K osobě trenéra - je to zvláštní, že nestřídá, když se mužstvo trápí a na lavičce se kroutí nešťastný Trezeguet, kterého tam nedá. Nerozumím tomu proč nevymění dříve ty hráče. Ti hráči mohou být jednoduše už starý na to, aby ze sebe v tom vedru a na takovém turnaji vymáčkli fyzicky víc. Když to už nejde uběhat, tak s tím nic neuděláte."

Pavel Nedvěd,  foto: ČTK
Ostatně jedna novinářka z deníku Le Figaro nazvala po právu trenéra Francie Raymonda Domenecha největším kreténem francouzské fotbalové historie a málem s ním měla po tomto výroku i fyzický konflikt. Popravdě řečeno tradičním zklamáním jsou na šampionátu rozhodčí, kteří nejvíce uškodili právě zemi galského kohouta, když jí neodpískali v souboji se Švýcarskem jasnou penaltu a proti Koreji neuznali regulérní branku. Němeček tedy raději přistoupil k pozitivním momentům fotbalového MS.

"Já myslím, že skvělou hru předváděli Argentinci. Čekal jsem to, takže to pro mě velké překvapení není. Mají skvělé mužstvo, na druhou stranu je vždy otázka, co jim soupeř dovolí, ale měli tam některé akce, které byly opravdu skvělé a na které se člověk rád podíval ze záznamu."

Když se vrátíme zpět k českému výběru, faktem zůstává, že fotbalové zklamání, nepočítáme-li následné EURO, budou moci Češi napravit zase až za čtyři roky v JAR. Jestli u toho bude i trenér Brückner, neví v tuto chvíli ani on sám.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio