Fotografická kronika Hlučína se dostala do databanky českých rekordů

Zdroj: www.hlucinsko.tv

Do České databanky rekordů agentury Dobrý den byla zařazena fotografická kronika města Hlučína na Opavsku, která mapuje život v roce 2006. A právě způsob, jak kniha vznikla, je hlavním důvodem, proč se stala českým rekordem. Je to soubor neuvěřitelných vzpomínek na jeden rok, řekl v rozhovoru se Zdeňkou Kuchyňovou ředitel hlučínského kulturního centra Zdeněk Kačor.

"V roce 2006, kdy Hlučín slavil 750 let od založení, jsme se rozhodli fotografovat každý den v ulicích města a v jeho okolí, abychom zachytili ten neobyčejný rok ve fotografiích. Proto jsme vyhlásili soutěž a vyzvali všechny občany, aby fotili a fotili a fotografie zasílali do naší databanky. My jsme fotografie vybírali a vznikla kniha s názvem 'Kronika jednoho roku', která opravdu dokumentuje den po dni život v Hlučíně."

Lidé fotili rádi nebo se jim moc nechtělo?

"První lednové dny jsme museli fotit sami, ale po první veřejné produkci /každý měsíc jsme vždycky zhodnotili všechny fotky, které jsme měli a promítali jsme je na velkoplošné projekci v kulturním domě/ jsme si získali obrovskou přízeň všech, kteří měli foťáky a dá se říci, že už od února se zapojovalo stále víc lidí. Celkem jich fotilo 71."

Kolik jste nafotili snímků a kolik se jich dostalo do kroniky?

"Během celého roku se nafotilo a odevzdalo do soutěže 5660 fotografií. Z toho jsme do naší fotografické kroniky zařadili 1515 snímků. Zrovna se dotočily rotační stroje, dodělaly se všechny vedlejší práce a kniha byla dokončena. Komise ohodnotila šest nejlepších fotografů. Zatím ani netušíme, kdo se stal vítězem, protože předseda komise to sdělí opravdu až v den, kdy vystoupí na jeviště a rozlepí obálku."

Jaké náměty lidé nejčastěji fotili?

"Nechtěli jsme, aby to bylo jenom náměstí a historické památky, ale celý život v Hlučíně. Chtěli jsme, aby fotili ve svých zahradách, v rodinách, na oslavách. Ta kniha se jednou stane velice vzácným historickým dokumentem, protože lidé se tam budou poznávat. Vypráví o jedné prožité době, která byla navíc charakterizována tím, že ve městě probíhalo mnoho akcí v rámci 750. výročí založení města."

Vy jste se s Kronikou jednoho roku dostali i do české databanky rekordů.

"Ano, oni si prověřili, že opravdu nikde v České republice a možná ani ve světě, neexistuje takový počin, aby se v jednom městě fotilo během jednoho roku a byl do toho zapojen takový počet amatérských fotografů. V tom držíme tentokrát jako Hlučín první místo."