František Padělek se ujal velení českého letectva

Velení českých vzdušných sil, tedy letectva a protivzdušné obrany, se ve čtvrtek ujal generál František Padělek. Dosavadní první zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého střídá ve funkci Ladislava Klímu. Ten odchází do civilu z osobních důvodů, které v rozhovorech s novináři nechtěl rozvádět. Další informace má Eva Petržílková:

Devětačtyřicetiletý generál František Padělek chce navázat na práci svého předchůdce i částečně na práci zástupce náčelníka generálního štábu, kdy měl právě vůči letectvu řadu povinností. Svou funkci přebíral přibližně měsíc a ujímá se jí v době, kdy po teroristickém útoku na USA se do popředí zájmu dostává právě letectvo a protivzdušná obrana ČR.

Tento moment je umocněn událostmi, které se staly v USA, ale pro mne nebo pro vzdušné síly to znamená plnit ty úkoly, které běžně - především v pohotovostním systému vzdušné síly plní. Jen možná s větším důrazem - s větší důslednostní na kontrolu. Ale myslím si, je to záležitost, kterou jsou vzdušné síly připraveny splnit."

Uvedl ve čtvrtek krátce po svém nástupu do funkce František Padělek. V souvislosti s často diskutovanými otázkami kolem ochrany českých jaderných elektráren ze vzduchu dále upřesnil...

"Samozřejmě, že my máme schopnosti ochránit tyto objekty - vzdušný prostor nad těmi objekty. To, co se v mediích objevilo, že armáda je schopna v případě potřeby, v případě jasného vyhodnocení, zasáhnout, je pravda. Jsme připraveni takovýto úkol splnit. Samozřejmě otázka je vyhodnocení tohoto cíle. V případě, že by bylo jasné vyhodnocení tohoto cíle, že je to opravdu letoun, který má zničit tento objekt, tak armáda je připravena tento úkol splnit."

Armádní letectvo je už v současnosti zřejmě nejvíce profesionalizovanou složkou armády. Provází jej však řada nehod. Během výcviku od ledna 1992 zahynulo 18 pilotů vojenských letadel, dalších deset lidí zemřelo při nehodách armádních vrtulníků. Zřejmě také proto si jako svůj hlavní cíl stanovil generál Padělek vyšší bezpečnost armádního letectva. Prozradil co bude pro minimalizaci rizik dělat.

"Je to celý systém opatření, který v letectvu běží vlastně od té doby, co je letectvo letectvem. Jde jenom o to, aby důsledně se dodržovaly ty zásady, které vlastně historie - případy, které se v minulosti letcům staly, aby se plnily ty zásady, které přímo souvisí s bezpečností leteckého provozu, leteckého vycviku."

Nový velitel vzdušných sil je také jednoznačným zastáncem nákupu nadzvukových stíhaček pro české vojenské letectvo. Ačkoli z původních pěti nabídek zbyla již jen jedna na letoun JAS 39 Gripen, František Padělek věří, že i tak ministr obrany Jaroslav Tvrdík v dohledné době vládě předloží kvalitní variantu.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio