Gratias agit kambodžskému králi i bývalé americké ministryni

Kardinál Tomáš Špidlík, foto: ČTK

Ministr zahraničí Cyril Svoboda ve čtvrtek v Praze ocenil 22 osobností a organizací, které se zasadily za šíření dobrého jména České republiky ve světě. Přímo v Černínském paláci udělování cen Gratias agit sledovala i naše kolegyně Milena Štráfeldová.

Kardinál Tomáš Špidlík,  foto: ČTK
Ministr zahraničí Cyril Svoboda udělil ceny Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky už podesáté. První se totiž udělovaly v roce 1997. Jejich laureáty tradičně jsou jak čeští krajané v zahraničí, případně exulanti, emigranti, tak cizinci, kteří se významně zasloužili o propagaci České republiky. Cenu Gratias agit ovšem dostávají i české osobnosti. A letos to byla například olympionička Kateřina Neumannová, bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm, publicistka Petra Procházková a bývalá senátorka Jaroslava Moserová, která tuto cenu obdržela in memoriam.

Mileno, chtěl bych se zeptat na ocenění zahraničních osobností při této příležitosti.

V prvé řadě tuto cenu získala bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová. Ta se ovšem omluvila, nemohla se z pracovních důvodů zúčastnit osobně. Zaslala alespoň své videoposelství a v něm zopakovala, jak je hrdá na to, že je Češka. Ale řekla také, že pro dobré jméno České republiky je třeba ještě hodně udělat.

Dalšími laureáty jsou například kardinál Tomáš Špidlík, který už půl století žije ve Vatikánu, manželé Škvorečtí z Kanady, odtud dostal cenu i významný krajanský aktivista Josef Čermák, dále dostala cenu významná aktivistka ze Slovinska Eva Dvořáková nebo komenioložka Helena Voldánová z Argentiny.

Eliška Stölting,  zakladatelka Glasgalerie Hittfeld,  foto: Martina Stejskalová
Byli ovšem oceněni i cizinci a Gratias agit obdržel například kambodžský král Norodom Sihamoni. Za něj ji převzala jeho dcera, protože král navštíví Českou republiku až v září tohoto roku.

Tady mě napadá možná připomenout našim posluchačům že kambodžský král sám dobře mluví česky a že má vřelý vztah k České republice, ale vás se, Mileno, ještě zeptám: zatím jste mluvila o jednotlivých osobnostech, ale ocenění se dostalo i sdružením nebo spolkům.

Je to tak, letos byly oceněny čtyři organizace, například Americký Sokol ze Spojených států a jak jsem měla možnost mluvit s jeho prezidentem Larrym Lázněvským, mnoho sokolů ze Spojených států se chystá na letošní Všesokolský slet. Byla také oceněna Glasgalerie Hittfeld v Německu, což je jedna z tamních významných galerií která propaguje české skláře, české sklo. Její majitelka už osmnáct let na německém výtvarném trhu velmi úspěšně prosazuje české sklářské umělce. Cenu dostala za výuku češtiny i Univerzita zahraničních studií Hankuk v Soulu v Jižní Koreji a nakonec tím čtvrtým oceněným je Konfederace politických vězňů České republiky.