Hanobení památky UNESCO

Foto: Třebíčský deník, 23.1.2009
0:00
/
0:00

Na zeď Zadní synagogy v Třebíči, která je památkou UNESCO, nasprejovala neznámá osoba v noci na pátek hanlivý rasistický nápis. Text červené barvy zněl: "Židi vraťte Gazu vrazi dětí".

Policie událost šetří jako trestný čin poškozování cizí věci. Podle policejních expertů ale nejde o nápis s rasovým podtextem. Přesto pachatelům hrozí až rok za mřížemi. Městské kulturní středisko, které památku spravuje, nechalo nápis odstranit vybroušením. Zdá se však, že fasáda synagogy je ale zasažená do hloubky, řekl nám František Jůza z tohoto střediska:

"Samozřejmě na té fasádě je to vidět a pravděpodobně tam bude muset dojít ještě k dalšímu zásahu. Teď momentálně je ta fasáda tím poškozena."

Ředitelka Městského kulturního střediska Hana Štěpničková řekla, že se s podobným případem ještě nesetkala. Předseda Židovské obce v Praze František Bányai považuje nápis za projev vandalismu a případně i antisemitismu. "Každý může mít nějaký názor, ale záleží, jak ho prezentuje," uvedl Bányai.

František Jůza nad tímto vandalským činem nevěřícně kroutí hlavou:

"My jsme poměrně velice pohoršení tím, že se někdo takovýmto způsobem projevuje. Nejde jen o tu xenofobií, ale samozřejmě také o ničení kulturní památky, která dělá nejen Třebíči, ale celé republice dobré jméno. Je zapsaná na seznamu Unesco a někdo ji prostě tímto způsobem ničí. A s tím my souhlasit nemůžeme!"

Garant památek UNESCO v Třebíči, architekt Lubor Herzán trestuhodný čin odsoudil:

"Já si myslím, že k tomu nelze říct nic jiného než by řekl každý rozumný člověk, že to lze jednoznačně odsoudit. A možná i vyslovit politování nad duševní úrovní lidí, kteří to dělají."

Obyvatelé třebíčské židovské čtvrti už dlouho požadují, aby město umístilo do těchto míst další bod kamerového systému, který už v Třebíči funguje. S tím se ale nepočítá. Podle starosty Ivo Uhra je v porovnání s jinými částmi města trestná činnost v židovské čtvrti poměrně nízká. Četnější kontroly této lokality přislíbili městští strážníci spolu s Policií České republiky.

V Třebíči jsou synagogy dvě. Přední synagoga zřejmě pochází z doby ranného středověku. Zadní synagoga byla vybudována na sklonku 17. století, nástěnné malby pocházejí z let 1706-7. Budova byla postavena v barokním slohu. Brzy po 1. světové válce přestala být používána k bohoslužebným účelům, zřejmě proto, že židovských obyvatel postupně ubývalo. Vzhledem k tomu, že v Třebíči neexistuje židovská komunita, která by mohla synagogu využívat k bohoslužebným účelům, slouží nyní tento prostor víceúčelově, pro pořádání výstav, koncertů, seminářů, přičemž synagoga sama by měla být pietní vzpomínkou na bývalé židovské občany Třebíče.