Historici vyvracejí staletý omyl, Kronika trojánská už není nejstarší tištěnou knihou v Čechách

Trojánská kronika

V Galerii Klementinum v pražské Národní knihovně je až do konce března unikátní výstava nejstarších českých knihtisků z 2. poloviny 15. století. Je mezi nimi i Trojánská kronika, která je považována za nejstarší tiskem vydanou knihu na našem území. Odborníci však její prvenství stále více zpochybňují. Na vernisáži výstavy byla Milena Štráfeldová:

Nová výstava v prostorách klementinské galerie je zdánlivě nenápadná, ve skutečnosti tu ale návštěvníci uvidí to nejcennější, co se v Česku dochovalo z počátků knihtisku. Některé exponáty byly za celé 20. století vystaveny pouze dvakrát:

"My zde vlastně vystavujeme všech sedm tisků, které dnes známe z dílny prvního českého impresora. Šest z nich má Národní knihovna ve svých trezorech, sedmý nám laskavě zapůjčili premonstráti ze Strahova,"

Trojánská kronika
říká autor výstavy Kamil Boudal z Národní knihovny. Ve speciálním trezoru, který byl v knihovně vybudován v r. 2007 kvůli tzv. Ďáblově bibli, si mohou diváci prohlédnout i proslulou Kroniku trojánskou. Ta je považována za naši nejstarší tištěnou knihu. Historici přitom dvě stě let vycházeli z letopočtu, který je uveden na konci knihy:

"Starší generace, zejména národního obrození, tvrdila, že onen letopočet v Kronice trojánské je pravý a že knihtisk v Čechách začíná v r. 1468."

Tehdy ji měl vydat plzeňský tiskař, jehož jméno dnes už neznáme. Pokud by tento letopočet platil, byly by Čechy po Německu druhou zemí v Evropě, kde by se tiskly knihy. Už od dob národního obrození se ale objevovaly pochybnosti, které Karel Boudal přirovnává ke sporům o pravost Rukopisů zelenohorského a královédvorského. Nové výzkumy podle něj tyto pochybnosti potvrzují, knihy se v Čechách začaly tisknout později. Tou první by měla být latinská Statuta Arnošta z Pardubic z r. 1476.

"V roce 1468 by ta Plzeň byla osmým městem, kde se v Evropě tisklo. Kdežto v roce 1746, pokud přijmeme tuto novou dataci, Plzeň zapadá do takové vlny šíření nových dílen ve středovýchodní Evropě,"

d

odává autor výstavy. Vysvětlil také, jak odborníci chybu v dataci Trojánské kroniky odhalili:

"Pokusili jsme se jinou formou tento rok vyloučit a konečně rozhodnout, kdy byl knihtisk do Čech uveden. Tou formou jsou tzv. filigrány, to jsou vlastně vodoznaky, průsvitky v papíře, podle nichž můžeme tisky i rukopisy poměrně přesně datovat."

Na výstavě v Národní knihovně je i řada dalších unikátů, například nejstarší tištěné obrázky z počátku 15. století nebo všechny tři fragmenty od vynálezce knihtisku Johanna Gutenberga, které jsou na území České republiky.