Historický úspěch našich vinařů na rakouské mezinárodní soutěži

Slavnostní Galavečer vína na vídeňské radnici a z pódia zní jména oceňovaných vzorků. 140 z nich je z českých a moravských vinic. Tento historický úspěch se podařil našim vinařům v jedné z nejvíce obsazovaných soutěží vín na světě.

Česko na soutěži AWC Vienna získalo 11 zlatých medailí a nejúspěšnějšími firmami se staly Vinné sklepy Valtice a Znovín Znojmo.

"Tato soutěž je velmi prestižní, je druhá největší mezinárodní soutěž na světě a letos se pořádala už po páté,"

uvedla Petra Vaňková. Letošního klání se zúčastnilo téměř 8 tisíc vín z celého světa od 1422 producentů.

"Česká republika byla zastoupena rekordními 159 vzorky, což je nejvíce v historii našich dosavadních účastí na zahraničních soutěžích. Našim vinařům se letos podařilo dosáhnout nebývalého úspěchu. Ze 159 vzorků jich 140 získalo nějaké ocenění. Dohromady to bylo 11 zlatých medailí, 94 stříbrných a 35 ocenění kvality."

A to přitom česko vyrábí jen promile světové vinařské produkce, dodává jeden ze spoluorganizátorů akce Luboš Bárta z časopisu Sommelier.

"To je úspěch naprosto famózní. Podle mezinárodních pravidel se na těchto velkých soutěžích oceňuje pouze 30 procent nejlépe hodnocených vzorků. To znamená, že ze 159 vzorků, které jsme poslali, tak pokud jsme získali 140 medailí, je to 88 procentní úspěch a to naše vinaře staví do světové špičky."

Těchto soutěží se zúčastňuje 35 až 45 zemí - prakticky všechny, které víno vyrábějí. Obvykle tu nejsou absolutní vinařské špičky, které nebudou riskovat svoje jméno případným neúspěchem. Soutěže jsou určeny zejména producentům, kteří potřebují být vidět. A protože medaile z této soutěže mohou být umístěny na lahvích, podpoří to prodej a případný export. Česko má své vinaře i mezi stovkou nejlepších, uvedla Petra Vaňková.

"Ano, po úspěších Vinselektu Michlovský, který byl v minulých letech, se mezi sto nejlepších vinařství světa letos probojovaly Vinné sklepy Valtice, takže to byl úspěch opravdu úžasný."

A v čem je výhoda českého vína podle Luboše Bárty?

"Máme velkou výhodu v tom, že naše vína jsou připravená pro nádherné aromatické využití díky tomu, že u nás je poměrně chladno. Proti těm chuťově bohatším jižním vínům při rychlosti hodnocení na těchto soutěžích určitě oslovuje ten první vjem. A první vjem je vždycky krásná vůně tou se naše vína skutečně vyznačují,"

Vínu se u nás daří a jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.