Za vinnými zážitky na Slovácko. Sklepy tu tvoří malé vesničky s náměstíčky

Slovácko

Plže, Nechory, Mutěnice - zdejší vinařské sklepy tu vytváří malé vesničky a náměstíčka. Nikdo tu nastálo nebydlí, přesto to ve sklepích žije. Centry regionu jsou Bzenec, Kyjov a Uherské Hradiště. Autentické zážitky však najdete především v malých obcích. Kamkoliv se vypravíte, nebude nouze o dobré víno.

Petrov - Plže | Foto: Vinařský fond

Na okraji obce Petrov je unikátní památková rezervace Plže. Zdejší vinné sklepy byly v roce 1983 vyhlášeny památkovou rezervací lidové architektury. Jde tak o nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás. Sklepy mají barokně zdobená průčelí a jsou v nezaměnitelné modro - bílé kombinaci.

V Plžích je okolo 80 vinných sklepů. Ty nejstarší vybudovali vinaři už v 15. století. Sloužily jak k výrobě vína, tak i jako úkryt zdejších obyvatel ve válečných časech. Vinné sklepy tu tvoří ulici se dvěma náměstíčky. Turisté sem chodí po celý rok. Během léta bývá u vstupu do areálu otevřená vinotéka, kde mohou návštěvníci ochutnat vína z místní produkce.

Při jedné z cest nás do sklepů pozval Radek Klásek a jak jsme se dozvěděli, důvodů proč se Plže jmenují Plže, může být víc. Údajně tu prý bylo mnoho šneků.

"Pak je druhá možnost. Manželky vinařů říkají, že když jdou domů ze sklepů, že se plazí jako plži. A třetí asi nejpravděpodobnější bude, že dřív se sklepu neříkalo sklep, ale plž, asi od slova vplížit se. Ty průčelí a vchody byly co nejmenší, aby neutíkalo teplo z toho sklepa nebo naopak zima."

Jak Nechory ke svému jménu přišly

Nechory | Foto: Vinařský fond

Pozoruhodné sklepy jsou i kousek od obce Prušánky a jmenují se Nechory. Také tady tvoří vinné sklepy vesničku s náměstíčkem a uličkami. Sice tu nikdo nastálo nebydlí, ale život Nechorám rozhodně nechybí. Všechna stavení mají totiž jeden účel, a to výrobu vína a pěstování révy.

V průběhu let se sklepní vesnička natolik rozrostla, že dnes tvoří v podstatě už dvě. Dolní Nechory tvoří onu vinařskou vesničku, Horní Nechory se rozkládají podél vinohradnické cesty mezi vinohrady. Dnes je tu více než 450 vinných sklepů a nacházejí se v nich i soukromé zájezdní vinárny, možnosti ubytování či podnik s vyhlášenou kuchyní. Přes Nechory vede také oblíbená vinařská cyklistická stezka.

Název Nechory se dá vysvětlit dvěma pověstmi. Podle první prý vznešení pánové tak popíjeli, až jeden z nich zůstal ležet. Lidé se ptali "Je chorý?" "Ne chorý - opitý", odpověděli druzí. Druhá pověst tvrdí, že kdo často navštěvuje prušánecké sklepy, je zdravý a ne chorý.

Blatnice - vinici tu měl prý i Komenský

Blatnice | Foto: Vinařský fond

Další ze známých vinařských obcí na Slovácku má poetické jméno Blatnice pod Svatým Antonínkem. Během roku se zde koná oblíbená akce Blatnické búdy pod hvězdami, tedy otevřené sklepy ve večerních a nočních hodinách.

Blatnici proslavilo víno Blatnický Roháč, pojmenované podle zdejší viniční tratě. Vyrábí se z Ryzlinku rýnského, Rulandského bílého nebo ze Sylvánského zeleného a jako vůbec první víno získalo ocenění na mezinárodní výstavě vín roku 1896 v Paříži. Navštívit můžete památkovou rezervaci vinných sklepů Stará hora, kde prý vlastnil vinice i Jan Amos Komenský.

Mutěnice | Foto: Vinařský fond

Největší vinařskou obcí slovácké oblasti jsou Mutěnice. Její raritou jsou búdy (místní označení pro vinné sklepy), areál téměř 500 vinných sklepů. Stojí v několika řadách a jejich průčelí často zdobí pestré slovácké ornamenty. V areálu sklepů se také nachází muzeum vinařství, pálenic a myslivosti. Koná se zde třeba oblíbená folklorní akce zarážení hory, která předchází vinobraní.

Možnost ochutnat větší množství vín pak nabízí zájemcům Galerie slováckých vín. Najdete ji v centru Uherského Hradiště v historických prostorách Jezuitských sklepů. Návštěvníci zde mohou ochutnat 150 vín od 15 pečlivě vybraných vinařů ze Slovácka a následně si také nakoupit lahve za stejnou cenu, jako kdyby byli přímo v jejich sklepě.

11
48.9653790125
17.350455547
default
48.9653790125
17.350455547
klíčová slova:

Související

  • Za vínem a vinobraním

    Vydáme se do nejznámějších vinařských měst, na vinice i do sklepů. Navštívíme pozoruhodné vinařské stavby a podíváme se na víno z výšky.