Hity roku 2018

Foto: Warner Music
0:00
/
0:00

Návraty legend, bilancování u příležitosti významných životních jubileí, hudební vzpomínky na přelomové momenty české historie i nečekané úspěchy v zahraničí – to vše přinesl na hudební scéně rok 2018.

Foto: Warner Music

Hudební Ceny Anděl ovládla skupina J.A.R. Proměnila tři ze čtyř nominací. Sošku anděla s rozepjatými křídly od sochaře Jaroslava Róny si mimo jiné odnesla v kategorii Album roku za Eskalaci dobra. Po dlouhých šestnácti letech o sobě dala výrazně vědět kapela Lucie. A to nejen svým úspěšným turné, ale především novou deskou EvoLucie.

Zpěvák Mikolas Josef získal pro Česko historicky nejlepší umístění v mezinárodní hudební soutěži Eurovize. Ve finále obsadil šestou příčku. Soutěže se letos účastnili zástupci 43 zemí. O výsledcích klání rozhodují hlasy národních porotců všech zúčastněných států, k nimž se pak přičítají hlasy diváků. Právě u nich měl Mikolas Josef, který vystoupil s vlastní písní Lie to Me, velký úspěch.

Ostravská zpěvačka Marie Rottrová už sice před pár lety hrozila koncem kariéry, přízeň fanoušků jí ale dlouhý odpočinek nedovolila. Letos mimo jiné nadchla festivalové publikum na Colours Of Ostrava nebo Benátské!. O tom, že je hodna přezdívky Lady Soul, přesvědčila i na stejnojmenném CD, které se letos zařadilo mezi nejprodávanější. Ve skladbách se zrcadlí i vlivy blues a gospelu.

U českých posluchačů zabodoval v letošním roce také bývalý rapující folkař Xindl X, jehož píseň Jsem boží z alba Sexy exity, se v rádiích letos stala jednou z nejhranějších.