Hledá se Slavkovský poklad

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Slavkovský poklad na Moravě se marně hledá už skoro 200 let. Sudy s mincemi tu údajně zakopali vojáci během bitvy tří císařů.

Bitva u Slavkova
Psal se rok 1805 a bylo 2. prosince. Vojsko ruského cara Alexandra I. táhlo proti Napoleonovi. Generálové si mysleli, že se bitva odehraje u Brna a tak sebou vezli i pokladnu. Rusové se ale přepočítali. Protivník je napadl u Křenovic a pokladna se ocitla uprostřed bojiště. Najít sudy s mincemi se teď se svými přáteli pokouší najít Walter Pavliš.

"Vojáci se údajně rozhodli zakopat pokladnu na bojišti a vyzvednout si ji až v nějaké příhodnější době. Ta už zřejmě nenastala. Jeden z vojáků, který ji zakopal, při výslechu uvedl, že se jedná o šest sudů se stříbrnými mincemi a šest sudů se zlatými mincemi. Poklad by měl být zakopán v hloubce jednoho sáhu, což jsou asi dva metry."

Příkaz zakopat pokladnu dostal údajně jakýsi poručíku Udom z elitní carské jednotky a měl na to padesát mužů. Walter Pavliš se domnívá, že hledači pokladů zatím neměli šanci uspět. Hledali prý na špatných místech a špatnou technikou. Běžné detektory kovů zobrazují obsah půdy pouze do hloubky půl metru. Pavliš s přáteli nasadí do hledání nejmodernější detektor pracující až do hloubky pěti metrů. Místo pak určili podle výpovědi vojáka Josefa Andrejovského.

Walter Pavliš ukazuje averz mnichovského tolaru z roku 1755. Po podobných bude pátrat na slavkovském bojišti. Foto: ČTK
"Tenhle člověk tvrdil, že pokladna byla zakopaná u nějakého vodního toku, nějaké říčky, která tekla směrem do Slavkova. Určil to poměrně přesně. Říkal, že to má být asi deset kroků na pravém břehu této říčky. Nicméně sám tvrdil, že tam není žádný orientační bod."

Vojáci tu navíc byli jen jeden den, kdy probíhala bitva. A tak začalo pátrání po vodním toku. Žádná říčka však netekla směrem do Slavkova. Vodítko poskytlo až Vojenské muzeum v Paříži.

"Tady mají pěkné plastické mapy vycházejících ze starých podkladů francouzské armády a tam kupodivu takový vodní tok zakreslený byl. Tak jsem se tomu podivoval, protože předtím jsem to na žádných vojenských mapách té bitvy neviděl. Koukal jsem se do map ze starého vojenského mapování a tam kupodivu taková říčka, ne tedy úplně velká, zakreslená je. Má přesně ten směr o kterém Andrejovsky vyprávěl. Dodatečně jsem zjistil, že dokonce na tom vodním toku byl i mlýn, to znamená, že se nemohlo jednat o nějaký úplně mrňavý potůček. Když jsem se potom podíval do toho terénu, tak jsem zjistil, že je tam stále to údolí ve kterém ten potok občas teče. Myslím si, že to je právě ten vodní tok, o kterém Andrejovsky mluvil a který unikl pozornosti většině hledačů."

Slavkov - Mohyla míru,  foto: Czech Tourism
Walter Pavliš se Slavkovskému pokladu, respektive pátrání po informacích, věnuje už dva roky. Hledat za pomoci detektorů chce asi v polovině ledna. Úsek, který plánují prohledat, je dlouhý 600 a široký 40 metrů. Pokud by hledači poklad nalezli, měli by ze zákona nárok na 15 procent z jeho ceny. Stanovit hodnotu pokladu může být ale velmi problematické.

Na to, zda Walter Pavliš určil správnou polohu, si budeme muset počkat. Slavkovské bojiště se totiž rozkládá na území Slavkova a 20 okolních obcí a je cílem výprav mnoha nadšenců s detektory kovů, kteří pátrají po militáriích.

10
49.146718800000
16.879615500000
default
49.146718800000
16.879615500000