Hokejová extraliga má průšvih s registracemi

Foto: ČTK

Hokejové kluby Plzně, Mladé Boleslavi a Kladna přijdou o extraligové body ze zápasů, ve kterých nastoupili hráči s neplatnou registrací. Plzni bude odebráno kvůli neoprávněnému startu brankáře Přikryla a obránce Frola 19, Mladé Boleslavi kvůli zařazení Marušáka a Divíška 22 a Kladnu nastoupení Kotrly šest bodů. Posledně jmenovaný klub uznává chybu a trest přijímá, naopak Plzeň s Mladou Boleslaví s verdiktem nesouhlasí a chtějí se případně i soudit.

Stanislav Šulc,  foto: ČTK
Mnoho fanoušků napadne, jak je možné, že se na takovou chybu přišlo až po 18 odehraných kolech extraligy. Ze slov ředitele nejvyšší domácí hokejové soutěže Stanislava Šulce vyplývá, že to byla vlastně náhoda.

"Přišlo se na to v souvislosti s ohlášeným hostováním plzeňského brankáře v Litoměřicích a při té příležitosti se zjistilo, že ten hráč do Plzně vůbec nepřestoupil."

Jinými slovy, pokud by Přikryl neodcházel do Litoměřic, mohlo se na celou věc přijít např. až při jarním play off anebo také nikdy. Kladno svou chybu ústy výkonného ředitele Milana Volfa uznává a přijímá i bodový odečet.

"Porušení to je, ale není to tak, že by někdo podváděl. Dělá to administrativní pracovnice, které prošlo rukama stovky smluv. Stalo se to jedinkrát a nás to bude stát šest bodů. Je to administrativní porušení, ale z hokejového řádu vyplývá, že je nutné to mít, jinak se zápas kontumuje."

Utkání 17. kola hokejové extraligy BK Mladá Boleslav - HC Mountfield České Budějovice,  foto: ČTK
Pro úplnost je třeba dodat, že Kladno na kontumacích paradoxně vydělá, protože bodové odečty Plzně a Mladé Boleslavi jsou podstatně větší a tak se "Kladeňáci" posunou z poslední příčky extraligové tabulky na předposlední, čímž zvýší své naděje na záchranu. Možná i proto je ze zbylých dvou klubů cítit o hodně větší vzdor, což dokládají slova generálního manažera Mladé Boleslavi Cyrila Suka.

"APK vydalo herní řád a podle něj jsme se ničím neprovinili a naši hráči nastupují oprávněně. Tam je podmínka, že musí mít platné smlouvy a soupisku potvrzené ředitelem APK a toto my splňujeme."

Prakticky totožný hlas zní i z Plzně, ovšem extraligový šéf Šulc nemá pro tento argument nejmenší pochopení.

"To je snaha přenést odpovědnost a vinu na někoho jiného, ale ať si zametou před vlastním prahem. Základní požadavek je mít v pořádku registraci a to platí pro všechny kluby včetně krajského přeboru. Pokud hráč nemá v pořádku registraci, tak nemůže hrát. Já se také mohu cítit podveden, že mi někdo podstrčil soupisku, kde uváděl hráče, kteří tam neměli co dělat."

Jak už bylo řečeno, Mladá Boleslav ani Plzeň s kontumací svých zápasů nesouhlasí a hodlají se bránit. Jak, to prozrazuje právní zástupce Plzně Tomáš Tesař.

"Samozřejmě tyto dva kluby se budou bránit, protože to otřáslo důvěrou v celou extraligu. Budeme se bránit opravným prostředkem v rámci APK či svazu a samozřejmě žalobou k soudu případně předběžným opatřením."

Ať už tato kauza dopadne jakkoliv, hokejové extralize by prospělo zjednodušení řádů. Neboť to, že se na špatné registrace přijde až po odehrání třetiny celé soutěže a to ještě víceméně náhodou má fatální následky nejen pro tři zmíněné oddíly, ale vrhá to i špatné světlo na vedení celé soutěže.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio