Hradecká mafie

Nedávno jsem informovali o nárůstu trestné činnosti policistů. Připomeňme, že inspekce ministra vnitra eviduje od začátku roku skoro 400 případů porušení zákona v policejních řadách. V poslední době proto vnitro začalo proti hříšníkům ve svých řadách postupovat mnohem razantněji. Důkazem může být i tzv. případ hradecké mafie. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

O co vlastně v Hradci Králové jde? Místní podnikatelé si delší dobu stěžují, že je terorizuje vyděračská mafie. Napětí ve městě vyvrcholilo zhruba před čtrnácti dny, kdy třicetičlenná skupina zdemolovala Discoklub 2001. Podle provozovatele klubu Petra Klementa útočníci naznačovali, že přestanou, pokud dostanou výpalné. Klement sice zavolal policii, ta ale nezasáhla. Dokonce to podle jeho slov vypadalo, že se její šéf dobře zná s pachateli, kterým začal domlouvat. Jak uvedl Petr Klement, tento vývoj dovedl místní podnikatele až ke schůzce s ministrem vnitra.

"Ta situace se vyhrotila tak, že pokud jsme si chtěli zachovat svoje živobytí, byli jsme nuceni tu situaci takhle řešit tím, že jsme se radikálně pustili do boje s touto skupinou."

Ministr vnitra Stanislav Gross se po setkání s podnikateli rozhodl postavit mimořádný vyšetřovací tým. Ten by měl v Hradci Králové prověřit kontakty tamních policistů s místní mafií. Gross hodlá proto zavést celou sérii bezpečnostních opatření.

"Za prvé bude výrazně posílena pořádková policie v městě Hradci Králové v klíčových místech, kde může docházet a dochází k případným událostem, které byly medializovány. Za druhé bude vytvořen zvláštní vyšetřovací tým, který se bude skládat z několika složek, to znamená především z celorepublikových útvarů a za třetí v tuto chvíli se vyhodnocuje účast jednotlivých příslušníků policie jak v minulosti tak v těch událostech posledního období a budou realizovány případné závěry."

Vyšetřování stále probíhá a dvěma lidem už bylo sděleno obvinění.