Hradní stráž možná vymění modrou za zelenou

Foto: MF Dnes

Hradní stráž zřejmě vymění modrou za zelenou. Současná podoba uniformy se už šestnáct let nelíbí veteránům z druhé světové války a nyní začíná diskuse o změnách stejnokrojů, které by více respektovaly tradice české armády.

Světle modrá uniforma s řadou zdobení, červené kabáty hradní kapely - tak dnes vypadají uniformy Hradní stráže.

Možná už za pár let budou takto vojáci nastupovat v zeleném. Tvůrcem současných stejnokrojů se stal v roce 1990 výtvarník Theodor Pištěk, mimo jiné nositel Oscara za kostýmy ve filmu Amadeus. K diskusi o výměně uniforem se odmítá vyjádřit. V květnu nicméně Mladé frontě Dnes řekl, že nesouhlasí s kritikou veteránů, podle níž nevycházel z tradic české armády. Pištěk tehdy uvedl, že chtěl, aby Hrad hlídali vojáci v uniformách čs. legionářů z první světové války, ale neprošlo to kvůli značným nákladům. Zvolil proto kompromis a tradice legií zakomponoval do nárameníků, opasků, spon a knoflíků uniforem.

Válečným veteránům se však barva a přílišná pestrost uniforem nelíbí. A mají i další výhrady, řekl televizi Nova Jan Horal ze Svazu letců.

Antonín Špaček z Československé obce legionářské,  foto: ČTK
"Ta uniforma je čistě kopie amerických mariňáků a s tím my nemáme nic společného."

A svoje výtky přidávají i Alexander Bér a Antonín Špaček z Československé obce legionářské.

"Jako když oblíkají cirkus. - Hlavně se mi nelíbí ta vojenská hudba. To jsou opravdu šašci."

Možné změny naznačuje již to, že hudba Hradu odložila červené uniformy před několika měsíci. Současných stejnokrojů má však stráž ve skladech na několik let. Pokud by se tedy "převlékla", nebylo by to ze dne na den, ale postupně. A jak by měly nové stejnokroje vypadat? Měly by být zelené s červenými límcovými výložkami a zlacenými opasky, které vycházejí z prvorepublikového vzoru z třicátých let minulého století. Uniformu by mohly zpestřit ještě zlaté prýmky, šňůry i kalhotové lampasy.

Vojenská kancelář prezidenta v tisku potvrdila, že diskuse o přijatelných změnách začíná. A kdo vynese konečný verdikt? Důležité slovo bude mít kancelář prezidenta republiky, přičemž Václav Klaus už v minulosti uniformy kritizoval. Pozvánku k diskusi obdrží váleční veteráni, ale i historici - odborníci na symboliku a tradice. Slovo dostanou i armádní experti, kteří musí posoudit nakolik jsou náměty výtvarníků či historiků při šití stejnokrojů proveditelné a zda budou při nošení i praktické. A důležité jsou i náklady. Ty by měly být menší než výroba nynějších uniforem.

Dá se očekávat, že diskuse o uniformách veřejnost rozdělí. Jedni jsou uniformami nadšeni, druhým se zdají přezdobené. Jak uvedly Novou oslovené turistky, jsou i vyhledávanou atrakcí.

"Sluší jim, myslím, že jsou hodně fešácké. - Líbí se mi, proč by neměly."

Mimochodem sídlo prezidenta střeží vojáci Hradní stráže od roku 1922. Dřív to byli sokolové a legionáři. Autorem slavnostních ceremoniálů byl Jiří Guth Jarkovský a s malými úpravami platí dodnes. A jak se oblékají vojáci v zahraničí? Někde jsou uniformy střízlivé, někde hýří barevností - jako například švýcarská garda, Skotové slouží v tradičních sukních, garda britské královny nosí vysoké kožešinové čepice a řecká stráž dlouhé copy.