V Hradní stráži zaujímali jedenáct let po Listopadu vysoké funkce agenti StB

Hradní stráž, Foto: ČTK

Na hlavu prezidenta se snáší kritika kvůli nepořádkům, které údajně panují v Hradní stráži. Připomínána je starší aféra se šikanou mezi vojáky Hradní stráže, ale také momentálně prověřovaný případ znásilňování. Především ale kritikové vytýkají Havlovi to, že se 11 let po Listopadu nedokázal zbavit ani ve svém nejbližším okolí bývalých agentů StB. Tisk přinesl v nedávných dnech informace o dvou agentech, kteří byli až do loňského roku vysokými důstojníky Hradní stráže. Pokračuje Vilém Faltýnek.

Mladá fronta Dnes zjistila, že bývalý náčelník štábu Hradní stráže Milan Liška, třetí nejvýše postavený muž jednotky, byl v minulosti agentem vojenské kontrarozvědky, která spadala pod komunistickou Státní bezpečnost. Rovněž Jaroslav Indruch, dlouhodobý velitel elitní vojenské jednotky střežící hlavu státu, byl agentem StB. Náčelník vojenské kanceláře Ladislav Tomeček ani mluvčí Hradu Ladislav Špaček tato tvrzení nevyvracejí. Podle Špačka však dnes už v Hradní stráži žádní agenti nejsou.

Hradní stráž,  Foto: ČTK
"Už zhruba před půl před třičtvrtě rokem odešli z Hradní stráže lidé, kteří neprošli bezpečnostními prověrkami, a žádný takový případ se tady nevyskytuje."

Indruch se prokazoval falešným lustračním osvědčením. Prezidentská kancelář však nepočítá s tím, že by znovu prověřila zaměstnance.

"Nikdo nemůže nikoho lustrovat svévolně, jen tak, že by si chtěl někoho vylustrovat. Lustruje se pouze podle zákona a všichni lidé podle zákona lustrováni byli."

Liška a Indruch byli od Hradní stráže propuštěni loni v létě vzápětí poté, co ministerstvo vnitra zveřejnilo, že existuje seznam 117 bývalých agentů StB, kteří neprávem dostali lustrační osvědčení. Vydavatel Necenzurovaných novin Petr Cibulka vysvětluje přežívání agentů StB ve vojenských strukturách snahou představitelů minulého režimu zajistit si beztrestnost.

"Komunistická moc samozřejmě chtěla mít garance, že za své zločiny spáchané na nevinných nebudou nikdy postaveni před spravedlnost. A samozřejmě si nechali tu pojistku pevně v rukou, tzn. především státobezpečnostní složky. Všechny tajné služby, armádu, Hradní stráž, policii, to všechno mají do dnešního dne pod kontrolou, to je jejich pojistka, aby se nemuseli za své zločiny nikdy zodpovídat."

Cibulka tvrdí, že pokud bude NATO ve Východní Evropě posilovat svoje pozice, dojde zřejmě k dalším případům odhalení agentů StB. Liška s Indruchem jsou podle Jaroslava Tomečka bývalými důstojníky ministerstva vnitra a jako agenty je vojenská kontrarozvědka zřejmě zverbovala v době, kdy si odbývali vojenskou základní službu či studovali Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově.