Hrozí Čechům opět kanadská víza?

Foto: ČTK

Česká republika a Kanada budou spolupracovat ve snaze snížit počet českých žadatelů o azyl v této severoamerické zemi. Ve čtvrtek to řekli český ministr zahraničí a kanadská ministryně pro občanství a imigraci. Podle ní Ottawa nechce znovu zavádět víza pro české občany, zrušená v loňském roce. Proč se však o této možnosti vůbec mluvilo?

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a kanadská ministryně pro občanství a přistěhovalectví Diana Finleyová,  foto: ČTK
Jak dlouho ještě bez víz? Tuto otázku na své titulní straně už začátkem roku položil list krajanů v Kanadě Nový domov. Podle jeho zjištění první romští žadatelé o azyl přiletěli z Prahy do Toronta již několik hodin po uvolnění vízového režimu loni na podzim. Kritickou hranicí, která by mohla být podnětem pro znovuzavedení vízové povinnosti pro české občany, by přitom podle listu měly být asi čtyři stovky žadatelů o azyl v Kanadě. Tamější tisk letos vypočítal, že podle kanadských kritérií by kritickým číslem mohlo být asi 580 žadatelů. Od konce loňského října do konce letošního června přitom podle kanadské ambasády v Praze požádalo o azyl v Kanadě už téměř 450 českých občanů.

Česko se tedy bude snažit snížit počet žadatelů o azyl v Kanadě, uvedl po čtvrtečním setkání s kanadskou ministryní pro občanství a imigraci Dianou Finleyovou český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, i když to podle něj samozřejmě není jednoduché: "Co se týká naší strany, samozřejmě nemůžeme omeziti právo českých občanů cestovati." Ministr poté připomněl, že pro neúspěšné žadatele návrat domů po mnoha měsících strávených v zámoří nebývá jednoduchý.

Finleyová sice připustila, že Kanaďané příliv imigrantů z Česka monitorují, nicméně popřela význam médii zveřejňovaných počtů žadatelů o azyl. "Počet žadatelů o azyl je jen jedním ze 14 kritérií, podle kterých se rozhodujeme o zrušení nebo zavedení váz pro určitou zemi. Žádná kouzelná čísla nebo limity nemáme. Sledujeme celkovou situaci zemi a bereme v potaz všechny faktory."

Kanadská ministryně proto popřela, že by Ottawa uvažovala o znovuzavedení víz. Mimo jiné bere v potaz, že žádný z žadatelů zatím statut uprchlíka nedostal a Kanada samotná dělá vše pro to, aby jejím systém nebyl zneužíván. Připomeňme však, že Kanada už víza pro Čechy zrušila v roce 1996, po náporu českých žadatelů o azyl, především Romů, ale rok poté vízovou povinnost znovu zavedla na dalších deset let.