Husa na provázku sehraje Betlém v Národní budově v New Yorku

Brněnské Divadlo Husa na provázku uvede 15. prosince v New Yorku nové nastudování hry Jana Antonína Pitínského Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku. Dějištěm premiéry a dvou repríz bude rozestavěná Česká národní budova.

Jan Antonín Pitínský,  foto: ČTK
Pitínského Betlém vznikl už v roce 1989, poprvé se směl odehrát až po listopadu. Režíroval ji v Dětském studiu Divadla na provázku Vladimír Morávek. Později ji v Hradci Králové nastudoval sám autor a nyní se k ní vrátil Vladimír Morávek, už jako šéf divadla Husa na provázku. Toto třetí uvedení iniciovala bývalá členka divadla Gita Fuchsová, která nyní působí jako ředitelka generálního konzulátu v New Yorku. Martina Měšťanová z propagace divadla upřesňuje:

"Tento zájezd do New Yorku probíhá díky pozvání paní Gity Fuchsové, která už před šesti sedmi lety pozvala divadlo do Jihoafrické republiky, kde tenkrát působila v diplomatických službách. Jako divadlo do New Yorku jedeme poprvé v historii, nevím, kolik informací krajané o našem divadle mají, možná jim paní Fuchsová něco sdělila v nějakých tiskových zprávách, ale určitě tam nejsme tak známi jako třeba tady doma."

Brněnští divadelníci uvedou hru v češtině a počítají s tím, že v hledišti budou převažovat krajané. Co bude moct divadlo divákům nabídnout? Hovoří teatrolog Bohumil Nekolný:

"Velice citlivou, velice nesentimentální, přitom dojímavou revokaci vánoční nálady typicky divadelními prostředky. Já jsem hru neviděl v provedení Provázku, já jsem ji viděl, když ji Pitínský dělal ve své premiéře v Hradci Králové a dodneška, po těch asi 10 letech si náladu toho představení vybavuji. Myslím, že i v cizojazyčném prostředí, nejen pro českou kulturní menšinu v New Yorku, to představení může být sdělné, srozumitelné a emotivní."

Podle režiséra Morávka text Pitínského hry vybízí k neobvyklému inscenování. Nejprve se odehraje příběh, a pak může k jesličkám přistoupit každý, kdo chce a udělá si čas. "Tím, že něco zarecituje, pronese řeč nebo zahraje, vyzná se z toho, jak je ten příběh pro něj důležitý,"řekl Morávek. Do představení by podle předběžných jednání mohli aktivně vstoupit bývalý prezident Václav Havel s manželkou Dagmar, která v Huse na provázku začínala svoji profesionální hereckou kariéru, dále houslistka Iva Bittová či výtvarník Petr Sís.

Divadlo Husa na provázku je podle Nekolného schopno úspěšně reprezentovat českou kulturu na zahraničních scénách. Činilo tak už v 70. a 80. letech, kdy spolupracovalo s avantgradními soubory ze zahraničí na společných projektech. Mělo by podle Nekolného vyjíždět i nyní, v době, kdy se česká kultura otevírá hostování mnoha divadel ze zahraničí.

"Ta naše schopnost exportovat kulturu schází a měli bychom být vděčni za každý takovýto průnik na zahraniční kulturní trhy, což se provázku speciálně daří. Ono je schopno zaumout v JAR a doufejme, že zaujme s Vánoční hrou Pitínského i ve Spojených státech."

Divadelní soubor od 10. prosince zkouší přímo v Národní budově. Premiéra se tu uskuteční 15. prosince a 16. proběhnou dvě další reprízy.