Husitská výzbroj, bitvy, zvyky, ale i videa či hry. V táborském muzeu znovu ožívají příběhy husitů

Originální části husitské výzbroje, věrné repliky, ale i řada interaktivních prvků a nových médií. Husitské muzeum v Táboře nabízí v obnovené expozici příběh husitství od jeho zrodu až po 20. století. Podle muzejníků je expozice moderní, interaktivní, ale zároveň věrná muzejnímu poslání uchovávat a důstojně zprostředkovávat doklady o životě našich předků.

V prostorách původní jihočeské táborské radnice se nachází Husitské muzeum | Foto: Zdeněk Prchlík,  Regiontourist

Návštěvníci se mohou těšit na spoustu předmětů ze sbírek, ale i na multimediální prvky oživující husitskou minulost.

„Prohlédněte si husitský hrneček či originální nálezy výzbroje z dob husitských válek, vyzkoušejte si na vlastní kůži drátěnou košili, dotkněte se modelů husitských zbraní, otestujte si své vědomosti v řadě kvízů a her. Inkluzivní expozice nabízí jedinečný zážitek pro každého návštěvníka,“ zve na výstavu muzeum na svém webu.

Mezi nejvýznamnější sbírkové předměty patří mimo jiné zmiňovaný husitský hrneček, což je autentický předmět spjatý s existencí husitské komunity v Sezimově Ústí před založením husitského Hradiště hory Tábor.

V prostorách původní jihočeské táborské radnice se nachází Husitské muzeum | Foto: Zdeněk Prchlík,  Regiontourist

Návštěvníci uvidí také například vzácné zbraně  - hlavice palcátu, hroty střel a jiné, které doplňují věrné repliky mnoha dalších palných i chladných husitských zbraní. „Husité používali velice dobře ruční střelné zbraně, kterým říkali píšťaly, z tohoto pojmenování vzniklo světové označení pistole. Moc těchto zbraní se ale nedochovalo, známe pouze dva originály a jeden je v naší expozici,“ přiblížil Českému rozhlasu ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka.

Inkluzivní expozice

Klasické exponáty pak doplňuje digitální obsah v multimediálních kioscích a na obrazovkách.

Jakub Smrčka | Foto: Andrea Poláková,  Český rozhlas

„Návštěvníci ocení, že se celé řady modelů husitských zbraní mohou dotýkat, že je mohou třeba potěžkat. Vyzkouší si třeba kroužkovou zbroj, ale také se mohou podívat prostřednictvím audiovizuálních  obrazovek trochu hlouběji. Například do monumentálního modelu obléhání hradu pomocí technik, které používali bojovníci husitů ve středověku. Spojení digitální technologie a klasického modelu s cínovými figurkami nabízí nové uhly pohledu,“ popsal Českému rozhlasu Smrčka.

Malí i velcí návštěvníci si v muzeu vyzkouší také třeba sestavit vozovou hradbu, nebo si do detailu prohlédnou Betlémskou kapli. „Modelem Betlémské kaple si mohou otáčet a mohou se podívat okénky i dovnitř do interiéru,“ doplnil ředitel muzea.

Tým tvůrců nové expozice vychází z vědomí, že husitství je důležitou součástí českých dějin a svým významem přesahuje hranice historických zemí České koruny. „Myslím si, že na celém světě lidé, kteří prošli nějakým studiem historie, znají Jana Husa, Jana Žižku, někdy znají i slovo Tábor, protože husitství je velmi důležité v evropských dějinách,“ připomněl Jakub Smrčka.

Příběh husitství je v muzeu vyprávěn v deseti výstavních místnostech, kde lze sledovat jeho vývoj od formování reformního hnutí v návaznosti na působení Jana Husa a jeho následovníků až po druhý život husitství v 19. a 20. století. Samostatnou kapitolu tvoří město Tábor a jeho význam pro husitskou revoluci.

Husitské muzeum má ve sbírkách téměř 450  tisíc předmětů. Ročně jej v průměru navštíví přes 100 tisíc lidí. Město Tábor si letos připomíná 600. výročí od úmrtí husitského vojevůdce Jana Žižky. K tématu chystá řadu akcí, mimo jiné i rekonstrukci historické bitvy.

15
49.4139336894
14.6577260298
default
49.4139336894
14.6577260298
Autor: Katarína Brezovská | Zdroje: Husitské muzeum v Táboře , Český rozhlas
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • 10 muzeí, která stojí za to vidět

    Zajímáte se o historii? Baví Vás technika? Líbí se Vám letadla nebo automobiloví veteráni? RPI vytipovalo 10 českých muzeí, která rozhodně nenudí, jsou zábavná, zajímavá.