I Česko chce zpřísnit boj s dopingem

Dopingové aféry, které se v poslední době stále častěji provalují mezi sportovci, zejména u atletů a cyklistů, jsou varující. Vzpomeňme například letošní ročník slavné Tour de France, při němž se problémům s užíváním nedovolených podpůrných prostředků nevyhnuly největší hvězdy, včetně vedoucího jezdce. Antidopingová smršť je výsledkem účinnosti mnohem tvrdšího zákona, který byl zaveden ve Francii a Itálii. Nyní o jeho přijetí usiluje také Česko.

Nový antidopingový zákon připravuje Česko po vzoru Francie a Itálie. Pokud normu na podzim schválí parlament, bude vězení a vysoké finanční sankce hrozit nejen obchodníkům s anabolickými steroidy a dalšími škodlivými látkami podobně jako u drog, ale trestné má být napříště i držení anabolik a také nabádání k jejich užívání. Prezident České asociace trenérů kulturistiky a fitness Martin Košťál varuje především mladé lidi, kteří chodí do posiloven, před samozvanými odborníky. Ti podle něj lživě tvrdí, že umí namíchat optimální dávky podle individuálních potřeb zájemce:

"Jsou to většinou lidé, kteří už cvičí celou řadu let, a tímto způsobem si přivydělávají, protože braní těchto látek není vůbec levná záležitost. Snaží se tedy nachytat většinou ty mladší cvičence, tak 18, 19 let. Spousta lidí bere několik dopingových látek najednou. Když tedy jedna látka stojí třeba 3 tisíce za měsíc, tak to pak vyjde až na deset tisíc za měsíc."

Šéf Antidopingového výboru Jaroslav Nekola říká, že cílem není trestat sportovce, kteří anabolika berou. To podle něj řeší kontroly na doping. Smyslem zákona je postihnout černý obchod:

"Měl by být stíhán ten, kdo doping šíří. V tom připravovaném zákoně je skutková podstata trestného činu definována jako držení, obchodování, nabádání k užívání dopingu a jako spoluúčast na dopování."

Zatímco u drog statistický úřad odhaduje, že roční zisk narkomafie se pohybuje mezi deseti až patnácti miliardami korun, obchod s anaboliky nikdo vyčíslit neumí.

Ministryně školství Dana Kuchtová
Někteří odborníci jsou však k šancím zákona skeptičtí. "Mám dojem, že politici nechtějí zavádět nové trestné činy,"říká konzultant Antidopingového výboru, právník Stanislav Sádovský. Někdejší vrcholový atlet Remigius Machura se před časem k dopingu přiznal. Přípravu nového zákona vítá, ale k některým jeho pasážím je také skeptický.

"Já se obávám, že bude postavený tak, že bude lehce zneužitelný proti určitým skupinám lidí. Doping je totiž definován poměrně nesmyslně jako látka, která je uvedena na seznamu zakázaných látek, a tak dále. Problémem mohou být cukrovkáři, protože inzulín patří mezi dost požadované látky ve fitcentrech, Clenbuterol jako lék na astma, a podobně. Bude problém stanovit, co je to malé, a co velké množství. Také fakt, že bude trestné i nabádání. O mně prostě někdo muže říct, že jsem svou skupinu nabádal, a díky tomu mají výsledky. Mně to bude přidělávat práci, protože já se budu muset bránit."

Ministryně školství Dana Kuchtová věří, že její kolegové ve vládě návrh podpoří. "Ten zákon je pro mě prioritou. V potírání dopingu jsme pozadu za evropským trendem a je nejvyšší čas to napravit,"říká ministryně. K přijetí nového zákona vybízí i Mezinárodní úmluva proti dopingu ve sportu, ke které Česko letos přistoupilo.