Inkubátor pro olympiádu

Foto: Martina Stejskalová
0:00
/
0:00

Letošní mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci bylo největší akcí tohoto typu v historii pořádání sportovních podniků u nás. Provázelo jej nemálo sporů, dohadů, zloby, ale také nadšení a nefalšovaného fandovství. Povedlo se tedy, či nikoliv? Mohlo by být inspirací pro zastánce myšlenky uspořádat v Česku letní olympijské hry?

Liberecké mistrovství světa to nebyla jen moderní sportoviště, skvělé výkony sportovců a nadšení diváků, ale také řada problémů. Své by o tom mohli například vyprávět zahraniční diváci, kteří se pod Ještědem sněhem brodili na draze zaplacená místa, aby posléze zjistili, že jim ve výhledu na doskočiště středního můstku brání buben toho velkého. Šampionát se už od zahájení příprav potýkal s problémy, které vyústily výměnou předsedy organizačního výboru Romana Kumpošta, kterého v létě roku 2007 nahradila ve funkci bývalá skvělá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Nejen organizátoři šampionátu, ale i sportovní fandové se obávali, že na lyžařských tratích ve Vesci nebude sníh, ekologové se bouřili proti jeho dovážení z výše položených míst. Stát do celé akce investoval téměř dvě miliardy korun, které podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu ne vždy byly využity hospodárně a transparentně. Tak to alespoň tvrdí prezident NKÚ František Dohnal:

"Skutečně nebývá obvyklé, že se během kontroly předělávají doklady, mění se faktury, mění se třeba listy, které prokazují dodávky prací a dodávky materiálu. To skutečně obvyklé není. To jsou všechno záležitostí, které nás potom vedly k podání trestního oznámení."

Liberecký primátor Jiří Kittner sice tvrdí, že většina věcí se povedla, ale na druhé straně připouští určitá pochybení organizátorů šampionátu:

Foto: Martina Stejskalová
"Tak se prostě chyby udělají. Ano, udělali jsme spoustu chyb. My si jenom myslíme, že ty chyby nejsou zdaleka takové, jak uvádí NKÚ."

Ředitel Transparency International ČR David Ondráčka soudí, že zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu o hospodaření při přípravě na mistrovství světa v Liberci jsou "vysokou školou podvodů, manipulací, obcházení výběrových řízení a nehospodárnosti, a dalo by se na základě toho vyučovat na protikorupčních kurzech". Některé sdělovací prostředky nenechaly na organizátorech libereckého šampionátu suchou nit.

Premiér Mirek Topolánek však odmítl kritiku vlády za mistrovství světa v Liberci. Chyby podle něj udělala vláda sociálních demokratů, která o uspořádání šampionátu před lety rozhodla, a původní organizátoři akce tím, že ji umístili do Liberce, a nikoli například do Harrachova a Bedřichova, kde už sportoviště byla:

"Je třeba se ptát, co ta skupina kolem organizátora Kumpošta udělala pro to, že to bylo v těchto místech, co byly ty hlavní důvody, proč to bylo lokalizováno právě v Liberci a ne někde jinde? Proč byla podepsána taková nevýhodná smlouva, jaká byla podepsána? Proč veškerá marketingová práva měl někdo jiný než český organizátor? Ta druhá skupina, která selhala, byla socialistická vláda, která rozhodla o tom, že se to mistrovství bude konat a alokovala na to částku, která zcela evidentně byla pouze polovinou předpokládaných nákladů."

Foto: Martina Stejskalová
Typicky česká malost podle premiéra způsobila, že se o mistrovství mluví jako o nevydařeném, ačkoli se jedná o mimořádnou a zvládnutou akci. "Pokládám to za unikátní sportovní akci, zvládli jsme ji logisticky, mohli jsme si přát o nějakou tu medaili víc, ale to je něco jiného," uvedl předseda vlády. Svalování viny na sociálnědemokratickou vládu považujme stínový ministr školství ČSSD Jiří Havel za "docela zábavné". "Jediné, co bylo rozhodnuto za minulé vlády je to, že se mistrovství konat bude a o nepřekročitelném rozpočtu někde nad půl miliardou korun," zdůraznil s tím, že rozpočet o více než miliardu navýšila Topolánkova vláda.

Vyhraněný názor vyjádřil pro Český rozhlas sportovní lékař a publicista Jiří Hnízdil, kterého ani tak netrápí financování, jako spíše neekologičnost a nemravnost podobných projektů:

"Podle mého názoru projekty lyžařských závodů na Hradčanském náměstí, šampionátu ve Vesci nebo olympiády v Praze se mohou rodit jen v hlavách psychopatů, a to psychopatů velice schopných a nebezpečných. Takže je velký problém je v jejích aktivitách zastavit."

Může být tedy letošní mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci inspirací pro zastánce pořádání letních olympijských her v Česku? Karel Tejkal z obecně prospěšné společnosti Praha olympijská, která se zabývá přípravou projektu her, je o tom přesvědčen. Podle něj byl liberecký šampionát takovým inkubátorem:

"Ten inkubátor dopadl tak, že zorganizovat velkou sportovní událost v Česku tak, aby byli spokojeni sportovci, mezinárodní funkcionáři a diváci jde. Pro servisní organizaci Praha olympijská je zadání zpracovávat takové projekty a takové analýzy, aby se ukázalo, zda je reálné v České republice někdy v budoucnu, nejdříve v roce 2020, uspořádat olympijské hry. Pokud se zpracovávají ekonomické analýzy, pokud se hodnotí projekty, tak se možná předejde i tomu, co se dělo v Liberci, že vznikl projekt, o kterém jeho původní organizátoři a autoři tvrdili, že nebude stát státní rozpočet ani korunu, a pak ta suma, která byla požadována od státu, postupně rostla. Mimo jiné proto je důležité, aby, pokud tady bude politické zadání, politická vůle diskutovat o tématu olympijské hry v České republice, byl na stole velký počet velmi kvalifikovaných studií a odhadů, na základě kterých potom, bude moci udělat jasné rozhodnutí - ano nebo ne."

klíčové slovo:
spustit audio