Inovativní léky by se mohly dostávat do Česka rychleji

Ilustrační foto: Arek Socha, Pixabay / CC0

Do Česka by se mohly rychleji dostávat takzvané inovativní léky. I ty drahé na léčbu vzácných nemocí. Pacienti často musí i několik let čekat na to, než se do Česka dostane efektivní biologická léčba. Navíc úřady u každého posuzují, jestli se finančně vyplatí. Právě toto kritérium často léky na vzácné nemoci nesplní. Pacientů je málo, a je tak problém prokázat účinnost léků.

Ilustrační foto: Arek Socha,  Pixabay / CC0
V novinách se objevují příběhy lidí, kteří bojují se zdravotními pojišťovnami o proplacení biologické léčby, či léčby vzácných nemocí. Například jedna infuze biologické léčby při roztroušené skleróze stojí zdravotní pojišťovnu 200 tisíc korun, a musí být dvě do roka.

Dosud proplacení léčby schvaloval revizní lékař zdravotní pojišťovny, který ale nutně nemusel být odborníkem na dané onemocnění. Někdy tak zamítnuté případy končily až u soudu. Vážně nemocní pacienti museli čekat na rozhodnutí i měsíce. Novela počítá s tím, že se léky dostanou dříve k více pacientům, ale také že část finančního rizika ponesou i farmaceutické firmy.

Pojišťovny dostávají 20 tisíc žádostí o výjimečnou úhradu

Foto: ČT24
Sedm českých zdravotních pojišťoven ročně dostává přes 20 tisíc žádostí o výjimečnou úhradu jinak nehrazené péče, z toho kolem 90 procent vyřídí kladně. V roce 2016 náklady překročily 1,5 miliardy korun.

„Dramatický nárůst začal po roce 2013, kdy žádostí byla polovina, něco málo přes 7 tisíc, a náklady na takto schválené léky dělaly 330 milionů, sotva třetinu nynějšího stavu," uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Zhruba třetina žádostí se týká léčení vzácných nemocí. Za vzácné onemocnění se označuje takové, kterým trpí méně než pět lidí z 10 tisíc. Existuje přes osm tisíc takových nemocí.

Hlavním kritériem už nebude jediná možná terapie

Filip Vrubel,  foto: archiv Ministerstva zdravotnictví ČR
Podle chystané novely by už pacienti se vzácnými chorobami nebyli odkázaní jen zdůvodnění, že jde o jedinou možnou terapii, uvádí náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel:

„Tím rozhodovacím spektrem budou měkká kritéria, spíš než ta tvrdá. A těmi měkkými myslíme především závažnost onemocnění, reálný přínos léku pro pacienta, míra ovlivnění kvality života atd."

Hodnotit to má komise složená ze zástupců ministerstva, ale i odborných společností a pacientských organizací.

Změna by měla rozšířit nabídku moderních léků, které pacientům hradí zdravotní pojišťovny. Například největší Všeobecná zdravotní pojišťovna koncem ledna informovala o dohodě ohledně proplácení moderního léku pro část pacientek s rakovinou prsu. Poslanci by návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění měli dostat zřejmě na podzim.